Direct naar artikelinhoud

Brugge, die stinkende

Hard stinken doet het nog niet in de Brugse binnenstad. Maar als er niet snel een vergelijk wordt gevonden tussen de directie van afvalverwerkingsbedrijf IVBO en de stakende vakbonden, vreest de stad ernstige gevolgen.

Wie deze week de Brugse monumenten wil bewonderen, moet immers voorbij de steeds hoger wordende stapel vuilniszakken kijken. Zeker op populaire pleisterplaatsen als Het Zand en rond De Markt, waar veel horeca gevestigd is, groeit de berg snel aan. Al sinds vorige donderdag wordt het huisvuil in de West-Vlaamse hoofdstad en enkele van haar randgemeenten niet meer opgehaald. Het stakerspiket voor de IVBO-poorten werd gisteren in de vooravond dan wel gebroken door de deurwaarder, de kans is groot dat ook vandaag nog geen vuilniswagens uitrijden.

De bom ontplofte vorige week woensdag op een vergadering tussen de directie van de afvalverwerker en de vakbonden. De directie lichtte daar haar besparingsplannen toe. Tegen 2017 moet er goed 2 miljoen beknibbeld worden. Grote schuldige daarvoor is het wegvallen van de groenestroomcertificaten. IVBO ontvangt momenteel jaarlijks 3 miljoen aan subsidies via die certificaten en dat contract loopt in 2017 af. Verlenging zit er niet in, aangezien de wetgeving voor de toekenning enkele jaren geleden gewijzigd werd.

En dus moet het geld elders gehaald worden. Ruim 1 miljoen euro vond het bestuur intern, voor de resterende 750.000 euro kijkt de directie naar het personeel van de ophaaldiensten. Troefkaart van de directie is dat personeel langer te laten werken voor hetzelfde geld, goed voor alvast 580.000 euro winst. Momenteel kloppen de vuilnismannen en -vrouwen 36 uur, maar worden ze wel voor 37,5 uur betaald. In de toekomst zouden ze al hun betaalde uren ook effectief moeten presteren. Bovendien zou dat in een veranderd dienstrooster moeten zijn.

Met dat eerste kunnen het personeel en de vakbonden leven, van het tweede kan geen sprake zijn. Het personeel weigert om zijn twee volle werkdagen (van tien uur) en drie halftijdse dagen (van iets meer dan vijf uur) om te ruilen voor drie voltijdse (van negen uur) en twee halve (van vijf uur en een kwartier).

"De ophaaldienst vindt dat nieuwe uurrooster veel te zwaar", verklaart Kris Strubbe van de socialistische vakbond ACOD. "Wij hebben het bestuur daarom voorgesteld dat de drie halve dagen met telkens een half uur verlengd worden. We willen garanties van de directie dat daarover gesproken kan worden en eveneens zwart op wit hun belofte dat het huidige loon bewaard zal blijven."

Die uitgestoken hand kwam er voorlopig niet. Ook al omdat de de voorzitter van de directie, Brugs schepen Frank Vandevoorde (sp.a), niet eens op de hoogte was van de vergadering met het bestuur. Vanavond vergadert het bestuur met de directie over de voorstellen van de vakbonden, morgen vindt er opnieuw overleg plaats met hen.

De grootste angel zit bij de liberale vakbond VSOA. Zij stellen zich veel hardleerser op dan hun christelijke en socialistische collega's. Tot grote frustratie van de directie. "Ik vraag me af of ze wel doorhebben dat het voortbestaan van het bedrijf afhangt van deze maatregelen", slaakt schepen Vandevoorde een noodkreet. "IVBO heeft het nu al lastig om het hoofd boven water te houden. Wat de vakbonden nu doen is privatisering in de hand werken."

Stilvallen verbrandingsoven

Grote schrik van de directie is dat straks de verbrandingsoven stilvalt. Voorlopig is er nog voldoende afval om tot morgenavond te blijven draaien. Belangrijk, want onder meer de Brugse gevangenis en het AZ Sint-Jan rekenen voor hun verwarming op de restwarmte uit die verbrandingsoven. Valt die stil, moet IVBO gasbranders inschakelen, wat het bedrijf een ferme duit zou kosten.

Daarnaast is er de angst dat de toeristische trekpleister verandert in een toeristische vuilnisbelt. "Voorlopig is Brugge nog geen tweede Gent (waar vlak voor de zomer de vuilniszakken zich hoog opstapelden na een staking bij afvalverwerker IVAGO, AVB)", zegt Vandevoorde. "Ik hoop ten zeerste dat we dat ook niet zullen worden."