Direct naar artikelinhoud

Prof bewijst: 'Hitler had slechts één teelbal'

Adolf Hitler, de Duitse nazileider, had inderdaad maar één teelbal. Dat beweert Peter Fleischmann van de universiteit van Erlangen-Nuremberg na het bestuderen van zijn medisch dossier.

Het gerucht dat de Führer slechts één testikel had, is oud en hardnekkig. Volgens Fleischmann staat er in het dossier, opgesteld door een arts in 1923, dat Adolf Hitler leed aan 'cryptorchidisme aan de rechterkant'. Dat betekent dat de rechterzaadbal in de lies, de buikholte of hoog in de balzak is blijven zitten.

Hitler werd door een arts onderzocht na een mislukte nazicoup in München, de zogenaamde Bierkellerputsch. Dokter Josef Steiner Brin noteerde toen dat de 'verder gezonde en sterke' Hitler een teelbal ontbrak. Het dossier is pas in 2010 in de openbaarheid gekomen via een veiling.

Lang werd aangenomen dat Hitler een testikel verloor bij een aanval met shrapnel in de strijd om de Somme tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen hij als Duits soldaat diende.

Hitler kwam in 1933 aan de macht. Onder zijn bewind werden miljoenen joden, Roma, homo's, geesteszieken en politieke tegenstanders vermoord. Hij pleegde zelfmoord in 1945, toen duidelijk werd dat hij de Tweede Wereldoorlog zou verliezen.