Direct naar artikelinhoud

Eindelijk goed rapport

België krijgt van Europa goede punten voor zijn begroting. Als de Belgische cijfers gunstig blijven evolueren, dan versoepelt de Europese Commissie in het voorjaar van 2014 de controle op de begroting.

Europa is tevreden over het Belgische begrotingswerk voor 2014. Het budgettaire huiswerk voldoet "in grote lijnen" aan wat Europa van ons land verlangt, luidt het oordeel van Europees commissaris Olli Rehn (Economie en Financiën).

De Europese Commissie presenteerde gisteren voor het eerst haar analyse van de ontwerpbegrotingen van de eurolanden, een oefening die nu jaarlijks zal worden herhaald. De Commissie is relatief tevreden met het geleverde werk. Geen enkel land kreeg een rode kaart.

Boete

Met een verwacht begrotingstekort van 2,8 procent dit jaar en 2,6 procent in 2014 kreeg ook België goede punten. "België zit op koers om zijn doelstellingen te halen. Als de cijfers worden bevestigd, dan kan België in de lente uit de procedure voor buitensporig tekort worden geschrapt", zei Rehn.

Voor de regering-Di Rupo is die boodschap een flinke opsteker. Ons land staat sinds 2009 onder verscherpt Europees toezicht. Begin dit jaar ontsnapte ons land ei zo na aan een Europese boete omdat de sanering van de begroting niet opschoot.

Maar sindsdien heeft ons land de begroting flink bijgestuurd. Zo vindt de Europese Commissie het heel positief dat ons land minder beroep doet op eenmalige maatregelen en op zoek ging naar maatregelen die de komende jaren blijvende besparingen opleveren.

Ondanks alle lof zijn Rehn en zijn administratie kritisch voor het Belgische cijferwerk. Ons land ziet het tekort in 2014 op 2,1 procent uitkomen, een half procent lager dan de prognose van Rehn.

Tijdig bijsturen is dan ook de boodschap van de Europese Commissie. Al is dat met verkiezingen in zicht makkelijker gezegd dan gedaan. "Hopelijk zal de regeringsvorming niet zo lang duren als vorige keer. Door de lange regeringsvorming heeft België zijn deadline voor de begroting destijds gemist", klonk het gisteren op het Europese hoofdkwartier.

Als de regeringsvorming te lang aansleept, dan kan een eventuele versoepeling van het Europees toezicht van korte duur zijn. Uitstel voor de begrotingssanering is immers geen optie. Tegen 2015 moet de begroting structureel in evenwicht zijn.

Grens

Om te voorkomen dat het Belgische budget uit de bocht gaat, dringt de Commissie aan op duidelijke afspraken tussen federale regering en de deelregeringen over het begrotingswerk. En er wordt expliciet aangedrongen op lagere lasten op arbeid om de Belgische economie vlot te krijgen. Dat is een van de zeven aanbevelingen, die ons land vriendelijk verzocht wordt om op te volgen (zie lijstje).

Volgens de Europese prognose stijgt de Belgische schuld volgend jaar tot 101,3 procent. Rehn dringt erop aan dat de overheidsschuld onder de psychologische grens van 100 procent blijft. Met de verkoop deze week van aandelen van Fortis Bank kan dat reeds het geval zijn, al beklemtoonden Europese ambtenaren gisteren dat die operatie er niet op Europees verzoek is gekomen.