Direct naar artikelinhoud

'Onschendbare politicus' blijft aangehouden

De Waalse politicus Bernard Wesphael (55) blijft aangehouden voor de moord op zijn vrouw. Zijn advocaten klagen dat er vijf dagen na haar dood nog altijd niets over de doodsoorzaak in het dossier zit. Ze wijzen er ook op dat Wesphael eigenlijk niet kon worden aangehouden.

"De raadkamer in Brugge heeft de aanhouding bevestigd van de heer Wesphael op basis van het mondelinge verslag van de onderzoeksrechter. Zij was aanwezig bij de autopsie en heeft mondeling verslag gekregen van de toxicoloog. De bij de autopsie vastgestelde inwendige en uitwendige verwondingen en de resultaten van de toxicologie wijzen niet in de richting van zelfdoding, wel in tegendeel."

Zo luidde de boodschap die Fien Maddens van het parket van Brugge voorlas. Vragen stellen kon niet. Op haar communiqué stond ook nog dat de politicus zo snel mogelijk zal worden herverhoord. Zijn naam was daarbij fout gespeld (Westfaal, bjm). Een zoveelste blunder van het Brugse gerecht, volgens zijn advocaten Jean-Philippe Mayence en Steven Henderickx.

Want ook de raadkamer verliep chaotisch. Vrij snel stonden Wesphaels advocaten tegen de persmeute buiten te klagen over de stand van het onderzoek. "In het strafdossier zit nog geen enkel resultaat van de autopsie of het toxicologisch onderzoek. Waarover moeten we dan pleiten? Zelfs de doodsoorzaak is nog niet bekend. Dat heeft de onderzoeksrechter ook toegegeven. Werkelijk alles moet nog worden onderzocht. Er is echt niets om onze cliënt te verdenken van moord. Waarom zit hij dan in de cel?"

Rommelig

De voorzitter van de raadkamer beloofde een uitspraak na de middag, maar ineens riep hij de advocaten terug naar binnen. "Er was dan toch een proces verbaal van een politieman opgedoken die melding maakte van een 'gewelddadig overlijden'. Het blijft onduidelijk hoe dat dan is gebeurd. De vrouw werd tot drie keer toe gereanimeerd. Dat heeft mogelijk letsels nagelaten", zeiden de advocaten.

De raadsmannen pleitten ook dat Wesphael als parlementslid onschendbaar is. Volgens hen kon hij niet zomaar worden aangehouden. De raadkamer was het daar niet mee eens 'omdat de onschendbaarheid vervalt als er een betrapping is op heterdaad'. "Toen onze cliënt werd gearresteerd, was er nog niet eens een misdrijf vastgesteld. Rommeliger kan het niet. We tekenen hoger beroep aan tegen zijn verdere aanhouding", zei Henderickx.

Wat voorafging

Véronique Pirotton stierf donderdagavond in het Oostendse hotel Mondo. Haar echtgenoot, Bernard Wesphael, had kort voordien de receptionist gealarmeerd. Hij zei dat hij zijn vrouw gevonden had in de badkamer. Wesphael ontkent betrokken te zijn bij haar overlijden. Hij zegt dat zijn depressieve vrouw zelfmoord pleegde toen hij sliep.