Direct naar artikelinhoud

RVA viseert schoolverlaters

Pas afgestudeerde jongeren zullen voortaan moeten bewijzen dat ze voldoende inspanningen doen om een job te vinden. Anders riskeren ze langer te moeten wachten op een eerste uitkering.

Er voltrekt zich een ware revolutie op het vlak van controle op werkloosheid. De Rijksdienst voor Arbeidsvoorziening (RVA) gaat controleren of pas afgestudeerde jongeren op zoek gaan naar werk.

De maatregel is opmerkelijk omdat het gaat om jongeren die nog geen uitkering krijgen. Enkel werklozen met een uitkering moeten tot dusver aantonen dat ze voldoende inspanningen doen om aan een job te geraken.

Maar die verplichting wordt nu uitgebreid naar jongeren die nog in wachttijd zitten. "Het is niet de bedoeling dat schoolverlaters een jaar niks doen. Hoe langer ze wachten met het zoeken van een baan, hoe moeilijker het wordt om aan de bak te geraken", licht Dirk Opsomer, RVA-directeur in Gent, de nieuwe maatregel toe.

Schoolverlaters worden na zeven maanden werkloosheid bij de RVA uitgenodigd voor een gesprek, een tweede gesprek volgt na elf maanden. Bij negatieve evaluaties volgen nieuwe controles en moeten ze langer wachten op een eerste uitkering.

Twee positieve evaluaties zijn nodig om in aanmerking te komen voor een werkloosheidsuitkering. Die uitkering kan ten vroegste na twaalf maanden wachttijd. Tot voor kort kregen de jongeren hun uitkering automatisch na een jaar, maar dat automatisme behoort nu definitief tot het verleden.

"De controles zijn een goede zaak", zegt de 20-jarige Kenny uit Oosterzele. "Het kan niet de bedoeling zijn om een uitkering te geven aan mensen die geen job zoeken."

Kenny moet morgen op gesprek, want met zijn diploma van kantoorbediende vond hij na zeven maanden nog geen werk. Schrik voor een negatieve evaluatie heeft hij niet. "Mijn sollicitatiemap zit vol."

De 19-jarige Sandra uit Ninove heeft af en toe kleine opdrachten als kapster. Zij trekt met tegenzin naar de RVA-controle. "Ik vind het belachelijk dat ze me oproepen tijdens mijn wachttijd, want voorlopig trek ik toch geen stempelgeld."

De RVA heeft geen cijfers over hoeveel jongeren er op controle moeten komen. De christelijke vakbond ACV spreekt over 30.000 schoolverlaters die deze maand worden uitgenodigd. De bond vreest voor willekeurige uitsluitingen.

Ook de socialistische vakbond ABVV is er niet gerust in. "De RVA wordt verplicht om tienduizenden controles uit te voeren, wat leidt tot bandwerk."

Helpen

De RVA zegt dat schoolverlaters niet moeten vrezen voor een heksenjacht. "De controles zullen met de nodige omzichtigheid gebeuren", verzekert Opsomer. "We willen van de jongeren enkel weten of ze voldoende solliciteren. We kunnen hen daarbij helpen en voor opleiding doorverwijzen naar de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling."

Volgens de RVA-directeur valt het overigens best mee met de schoolverlaters. Ze blijven niet bij de pakken zitten. "We zien dat heel veel jongeren tijdens hun wachttijd interimwerk verrichten of opnieuw gaan studeren."