Direct naar artikelinhoud

Kadhafi heeft noodreserve van 4,5 miljard euro in goudstaven

Hoewel de aanvallen van de internationale coalitie zijn militaire infrastructuur een zware slag toebrengen, beschikt kolonel Kadhafi over voldoende goudstaven om zich de komende weken en maanden van huurlingen en munitie te voorzien.

Volgens de Financial Times beschikt de Libische nationale bank over een goudreserve van ongeveer 150 ton die volgens de huidige koers meer dan 4,5 miljard euro waard is. Belangrijk is dat Kadhafi’s goud zich niet in een kluis in Genève of Londen bevindt, maar in Libië zelf. De dictator kan er met andere woorden vrij over beschikken om wapens aan te kopen en soldaten en huurlingen te betalen.

Wel is het zo dat Kadhafi door het internationale wapenembargo en financiële sancties niet zomaar kan shoppen waar hij wil. Sinds de goedkeuring van de eerste Veiligheidsraad-resolutie tegen Libië bestaat er voor internationale banken en bedrijven een verbod om nog met het Libische regime te dealen. Ook traditionele wapenhandelaars als Rusland en China keurden de eerste VN-resolutie goed en kunnen niet anders dan Libië als een paria behandelen.

Wat Kadhafi wel kan doen, is een ruilhandel opstarten met zijn semi-anarchistische buurlanden Tsjaad en Niger. In die landen beschikken overheid en allerlei rebellenbewegingen over duizenden lichte oorlogswapens en tonnen munitie die voor goud verruild kunnen worden. Op die manier zou Kadhafi zijn stocks aan lichte vuurwapens min of meer op peil kunnen houden.

Wel zal de Libische leider zich moeten neerleggen bij het feit dat het zogoed als onmogelijk is om in de toekomst nog zware wapens als tanks en artillerie aan te kopen. Sinds de aanvallen van de coalitietroepen verloor zijn leger tientallen tanks, vrachtwagens en afweergeschut. Strategen voorspellen dan ook dat Kadhafi geen schijn van kans maakt tegen de internationale troepenmacht, maar wel voldoende lichte wapens heeft om met zijn aanhangers de burgerbevolking te terroriseren. (KoV)