Direct naar artikelinhoud

Vlamingen verspillen elk jaar 500.000 ton voedsel

In Vlaanderen gaat jaarlijks een slordige 500.000 ton voedsel verloren, raamt Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), ook bevoegd voor Landbouw. Dat verlies vertegenwoordigt een waarde van 1 miljard euro en komt overeen met 12 tot 14 procent van het jaarverbruik, zegt hij in De Tijd. Officiële cijfers van de voedselverspilling in Vlaanderen bestaan nog niet. Peeters heeft een studie bevolen die in het najaar klaar moet zijn. De raming van is gebaseerd op Belgische cijfers. Om de voedselverspilling aan te pakken, heeft de minister-president enkele suggesties, zowel voor de verwerkende bedrijven als voor de distributiesector en de consument. Maar ook de productie moet omhoog. Meer produceren op dezelfde oppervlakte, is de boodschap.

Bourgeois hamert op belang integratie

Geert Bourgeois (N-VA), Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Inburgering en Vlaamse Rand, stelt in een interview in La Libre Belgique dat iedereen die in Vlaanderen komt wonen, zich aan de Nederlandse taal moet aanpassen. “Het moet gedaan zijn met de boodschap te verspreiden dat we racistisch zijn.” Bourgeois legt uit dat de niet-Nederlandstaligen in Vlaanderen in de privésfeer hun eigen taal mogen spreken, maar “in het openbaar Nederlands moeten praten.” Wat hem betreft zijn de faciliteiten ontwikkeld als een “tijdelijk mechanisme” bedoeld om de integratie van de nieuwkomers te vergemakkelijken. “De Franstaligen hebben altijd geprobeerd om een ander discours te houden door te stellen dat het gaat om een definitief verworven recht, wat niet het geval is”, aldus nog Bourgeois.

Brussels parlementslid hekelt omzeilen taalwetgeving

De Brusselse gemeenten omzeilen de taalwetgeving door ambtenaren een ‘tijdelijke aanstelling in een hogere functie’ te geven. Zo kunnen mensen die niet slagen voor de taalexamens toch een hoge functie krijgen. Dat zegt Walter Vandenbossche (CD&V), ondervoorzitter van het Brussels parlement in De Standaard. Brussels minister-president Charles Picqué (PS) beweert dat hij geen zeggenschap heeft over dit specifiek aspect van de gemeentelijke bevoegdheden.

CD&V Turnhout beslist over drie dissidente raadsleden

Na de problemen met de CD&V-afdeling in Vilvoorde, waar schepen Anneliese Simoens haar bevoegdheden werden ontnomen, is het deze week de beurt aan Turnhout. Deze week beslist CD&V Turnhout of drie raadsleden, die zich schuldig hebben gemaakt aan ‘dissident stemgedrag’, nog een toekomst hebben binnen de partij. De drie onthielden zich twee weken geleden bij de stemming over het mobiliteitsplan, waardoor er geen meerderheid was om het plan goed te keuren. Het CD&V-partijbestuur riep een speciale commissie in het leven over het lot van de drie dissidente raadsleden. (MJ)