Direct naar artikelinhoud

Slechtste beursweek sinds crisis van 2008

De Europese beurzen beleefden hun beroerdste week sinds eind 2008. De Brusselse beurs verloor 10 procent op amper 5 dagen tijd. De waardeverliezen lopen zo op tot 22 miljard euro.

Beleggers becijferen hun verliezen na de slechtste beursweek sinds november 2008. De Brusselse beursindex Bel20 tikte af op 2.177,91 punten, ruim 10 procent lager dan een week eerder. Gisteren duikelde de beursgraadmeter alweer 2 procent naar beneden.

Alle in Brussel genoteerde aandelen samen zijn nog een kleine 215 miljard euro waard, tegenover bijna 237 miljard euro een week geleden. Dat betekent dat er ongeveer 22 miljard euro aan papieren waarde in rook is opgegaan op Euronext Brussel.

Delen in de klappen

Op de andere Europese beurzen was de ravage even groot. Net als de Bel20 sloot ook de Parijse beursindex CAC40 voor de tiende handelsdag op rij af in het rood. Dat hadden ze in Parijs nog nooit meegemaakt. De Londense FTSE 100 ging 2,71 procent in het rood en bereikte zijn laagste punt sinds 31 augustus 2010. De Amsterdamse index AEX sloot voor het eerst in bijna 2 jaar onder de 300 punten.

Twee donkere gedachten blijven het beleggerssentiment bepalen: de vrees voor een wereldwijde recessie en de onrust rond de Europese schuldencrisis. Het Belgisch-Duitse renteverschil blijft boven de kaap van 200 basispunten hangen, wat erop wijst dat het beleggersvertrouwen in de Belgische staatsobligaties niet terugkeert.

Emotioneel, paranoïde, irrationeel. Zo bestempelen beursanalisten de chaos op de financiële markten. De verkoopgolven maakten nauwelijks onderscheid tussen sectoren of bedrijven.

Van een veralgemeende inzinking is in de harde macro-economische cijfers nochtans niets te merken. De meeste prognoses wijzen niet op de door beleggers zo gevreesde 'dubbele dip', een tweede wereldcrisis na 2008-2009.

Italië en Spanje, die de hele week onder vuur lagen op de financiële markten, maakten gisteren bekend dat hun economieën in het tweede kwartaal licht gegroeid zijn. Italië gaat uit van een groei van 0,7 procent voor heel 2011, terwijl Spanje op een jaargroei met 0,8 procent rekent.

Positieve noot

Ook vanuit de VS kwam er enigszins hoopgevend nieuws. Er kwamen in juli 117.000 nieuwe jobs bij in de States, zo maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid bekend, wat beter is dan wat beleggers hadden verwacht. De werkloosheidsgraad in de VS daalde lichtjes van 9,2 naar 9,1 procent. Die onverwacht positieve noot zorgde echter maar even voor een opstoot van de koersen tijdens de zenuwslopende beursdag.

Het debat over een mogelijke nieuwe recessie in de VS kreeg ook een politiek tintje. Het Witte Huis verwelkomde de jobcijfers, maar stelde ook dat de werkloosheid nog altijd veel te hoog is. De leiders van de Republikeinen zagen er een bewijs in dat president Barack Obama de hoge werkloosheid niet kan wegwerken.