Direct naar artikelinhoud

Vlaanderen Feest, maar alleenomdat het moet

Ook op hun feestdag bekvechten de Vlaamse partijen, CD&V enN-VA op kop. Nieuw twistpunt: de lofspeech van Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans (N-VA) over Wallonië. 'Liever over de Walen dan over de splitsing van B-H-V', schimpt Wouter Beke (CD&V).

Onweerswolken, zowel boven de Grote Markt als binnen in de gothische zaal van het Brusselse stadhuis. Het is bijna middag en Jan Peumans, de gastheer tijdens de Vlaamse feestdag, is halverwege zijn traditionele 11 julispeech. Een jaarlijks nummer waarbij de Vlaamse realisaties in de geel-zwarte verf worden gezet. Alleen, Peumans kiest als onderwerp niet voor Vlaanderen maar voor Wallonië.

"Ooit heb ik gezegd dat ik graag zou reïncarneren als Waal. Dat meen ik", spreekt hij vanop een bankje om mooi boven de pupiter uit te komen. "Ik heb bewondering voor de Walen, en voor hun rijke industriële verleden. Maar ik heb nog meer respect gekregen door de manier waarop Wallonië nu de omslag maakt naar een toekomstgerichte economie." Premier Elio Di Rupo (PS) en Waals minister-president Rudy Demotte (PS) glunderen. Al verstrakte hun blik even als Peumans voorstelt om een Vlaamse 'ambassadeur' in Namen te installeren.

'Not amused'

Bij de CD&V-kopstukken Wouter Beke, Kris Peeters en Servais Verherstraeten kan er sowieso maar een zuinige knik vanaf. Mooie woorden genoeg, maar aan het foute adres voor hen. Een halfuurtje eerder herhaalden de christendemocraten immers steeds hetzelfde voor de tv-camera's. "Dit is een historische Vlaamse feestdag, want de allerlaatste mét het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Een enorme stap", zo benadrukte Verherstraeten. Maar van Peumans horen ze ondertussen helemaal niets over de splitsing B-H-V, of zelfs Peeters II. Nadat Bart De Wever hen eerder deze week de pas afsneed door zijn 11 julispeech te geven voor minister-president Kris Peeters, wordt hun moment alweer gekaapt.

Ook in de rest van de gothische zaal worden wenkbrauwen gefronst bij de toespraak. Sommigen vissen in hun broekzak naar de smartphone. "Maakt iemand een wordcloud van 11 julispeech van Peumans? Is het nu Waalse feestdag of Vlaamse feestdag?", tweet Open Vld-voorzitter Alexander De Croo. LDD-parlementslid Lode Vereeck geeft een kwinkslag: "Als er ambras is in eigen huis, moet je wel over de buren praten." En Groen-voorzitter Wouter Van Besien vraagt: "Wat heeft dit nu te maken met de Vlaamse feestdag? Waarom? Ik snap er niets van."

Alweer voer voor discussie dus. Vooral CD&V-voorzitter Beke blijft achteraf duidelijk 'not amused' over de speech. "Peumans had schrik om iets te zeggen over Vlaanderen. Veel liever over Wallonië dan over de splitsing van B-H-V. Zijn pleidooi voor samenwerkingsconfederalisme is trouwens oud nieuws. Wij zeggen dat al jaren, maar stuiten vaak op negatieve reacties, net vanuit de N-VA", reageert hij geprikkeld.

Peumans antwoordt al even krekelig op de kritiek. "Ik spreek op 11 juli als Parlementsvoorzitter, niet als N-VA'er. Vorig jaar ging mijn speech over Brussel, vandaag over Wallonië. Dat kondigde ik op voorhand aan. En schrijf maar op: volgend jaar gaat hij over Europa. Ongelooflijk, al dat gehakketak." Vlaanderen Feest, omdat het moet.