Direct naar artikelinhoud

Achterpoortje onroerende voorheffing blijft open

Hoewel de regering beloofde om de ontwijking van de roerende voorheffing aan te pakken, laat ze nog altijd een achterpoortje openstaan. Ze sloeg daarover het advies van de Raad van State in de wind.

Zelfstandigen kunnen hun winst maximaliseren door de aandelen van hun werkvennootschap in te brengen in een holdingvennootschap. Door zichzelf als aandeelhouder vervolgens een dividend uit te keren, moeten ze geen roerende voorheffing betalen. Dat systeem heet de 'interne meerwaarde'.

De regering beloofde die praktijk vanaf 2017 aan banden te leggen door die dividenden te belasten. Maar uit de programmawet, die vandaag in de commissie Financiën wordt besproken, blijkt dat er nog altijd een achterpoortje openstaat. "Ik denk dan ook dat we vaker zullen zien dat aandelen verkocht worden in plaats van ingebracht", zegt fiscaal advocaat Denis-Emmanuel Philippe. Dat was precies waar de Raad van State al voor waarschuwde in een advies aan de regering. "Vraag is of dat overeenstemt met de bedoeling van de stellers van het ontwerp", valt in het advies te lezen.

Achilleshiel

Dat valt te betwijfelen. Financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) rekent er immers op dat de hervorming van de 'interne meerwaarde' jaarlijks 31 miljoen euro opbrengt. Het lijkt er echter op dat de regering alweer belastinginkomsten dreigt te mislopen.

"Opnieuw is wat men inschrijft in de begroting niet zeker. Dit zal het gat opnieuw groter maken", reageert sp.a-Kamerlid Peter Vanvelthoven. "Dit is een boulevard zonder péage."

Dat spreekt Van Overtveldt tegen. "Ofwel is de verkoop van de aandelen belastbaar omwille van het abnormaal beheer van het privévermogen, ofwel is de antimisbruikbepaling van toepassing", zegt zijn woordvoerder.

Maar daar hecht Philippe weinig geloof aan. "De antimisbruikbepaling kan buitenspel worden gezet als de constructie bijvoorbeeld wordt gecreëerd in het kader van een successieplanning of om dochtervennootschappen te centraliseren", legt hij uit. "Dat is de achilleshiel van deze maatregel."