Direct naar artikelinhoud

Vlaamse literatuur lonkt naar Chinees miljoenenpubliek

Voor het eerst steekt de Vlaamse literatuur haar neus aan het venster in China. Vanaf morgen is het Vlaams Fonds voor de Letteren (VFL) present op de internationale boekenbeurs van Peking, waar Nederland als eregast fungeert. Dit weekend staat de Vlaamse letterkunde in de schijnwerper op Manuscripta in Amsterdam.

Een immens publiek van één miljard lezers ligt zomaar braak in China. Dat hebben onze noorderburen bijzonder goed in de smiezen. Dankzij intens gelobby en een jaarlijkse aanwezigheid op de Boekenbeurs van Peking sinds 2005 kon het Nederlandse Letterenfonds er al talloze vertalingen van Nederlandse fictie en non-fictie slijten, tot Kluun toe. Vanaf morgen geniet Nederland ook de eer om als gastland te fungeren in Peking. Onder het devies 'Open Book, Open Landscape' reizen onder meer Adriaan van Dis, Anna Enquist, Ramsey Nasr en Margriet de Moor naar de Chinese hoofdstad, waar een opvallende stand van 1.500 vierkante meter de Chinezen mee over de streep moet trekken.

Voor het eerst steekt ook de Vlaamse literatuur haar neus aan het venster in China. "Onze stand is bescheiden", zo geeft Carlo van Baelen, directeur van het VFL onomwonden toe. "We trekken met een delegatie van drie personen naar China. We richtten ons vooral op de non-fictie, omdat we horen dat China daar eerder voor openstaat. Daarom promoten we onder meer Congo van David Van Reybrouck en de Beethovenbiografie van Jan Caeyers."

Van Baelen geeft toe dat de Chinese demarche "nog wat vroeg komt": "Onze Chinese contacten bevinden zich nog in een pril stadium. Vandaar dat we blij zijn dat we via het Nederlandse gastlandschap toch langs de grote poort kunnen meestappen." Van Baelen zegt dat het VFL nu een dertigtal afspraken heeft gepland over subsidies en vertalingen. "Maar in China werkt het anders dan op andere boekenbeurzen. Veel Chinese uitgevers lopen vanzelf langs, zo schijnt het."

Prominenter is de Vlaamse literatuur aanwezig op Manuscripta, het driedaagse festival dat in Amsterdam de opening van het Nederlandse boekenseizoen inluidt. Een grensoverschrijdend auteursprogramma, met ondersteuning van Boek.be en de Taalunie, moet er de kloof tussen Nederlandse en Vlaamse auteurs dichten.

Van Baelen: "Het schort toch nog steeds aan de literaire uitwisseling tussen Nederland en Vlaanderen. We proberen op Manuscripta vooral de boekhandel en de bibliotheken over de streep te trekken. Dit programma focust niet op de echte grote namen, met uitzondering van Stefan Brijs, maar wil in de breedte werken, laten zien dat er ook een trapje lager een heel gedegen aanbod bestaat."

Zes auteursduo's becommentariëren daarom elkaars nieuwe of aankomende boeken. Zo treden op zondag en maandag onder meer Erik Vlaminck & Daniel Rovers aan, net als Stefan Brijs en Daan Heerma van Voss en vormt Rachida Lamrabet een duo met Jan Siebelink.

De Vlaamse Uitgeversvereniging (VUV) is met een collectieve stand Vlaamse Vedett*en op Manuscripta. Zij presenteert de nieuwe oogst van acht uitgevers aan de Nederlandse boekenvakkers en het publiek.