Direct naar artikelinhoud

Uitzichtloosheid doet gevangenen meer de benen nemen

De drie gevaarlijke gedetineerden die zondag ontsnapten uit de gevangenis van Jamioulx zijn nog altijd spoorloos. Volgens Frédéric de Thier, voorzitter van de Franstalige gevangenisdirecteurs, nemen steeds meer gevangenen de benen omdat de straffen langer worden en het moeilijker wordt om vrij te komen.

De Thier, actief in het opleidingscentrum voor cipiers in Marneffe, werkt al sinds 1988 in het Belgische gevangeniswezen. Al die tijd heeft hij de wanhoop zien toenemen, zegt hij. "Er wordt te weinig voor de gedetineerden gedaan. De laatste tien jaar heb ik de resocialisatie achteruit zien gaan. Er is wel een detentieplan, maar dat is niet toereikend. Gevangenen hebben te weinig psychosociale steun. Ik kan alleen maar besluiten dat men niet bekommerd is om hun vrijlating."

Bovendien worden de straffen steeds langer en wordt het moeilijker om vrij te komen. "De strafuitvoeringsrechtbanken eisen zwaardere inspanningen dan de Commissie Voorwaardelijke Invrijheidsstelling ooit heeft gedaan", aldus De Thier. "Ik heb de indruk dat door de druk van de publieke opinie gedetineerden veel meer garanties moeten voorleggen om voorwaardelijk vrij te komen."

Ontsnappingen en gijzelingen daarentegen zijn van alle tijden, zegt De Thier. Toch is het directoraat-generaal van de Penitentiaire Inrichtingen bekommerd om de recente golf van feiten. "Vorig jaar hebben we geen enkele gijzeling met ontsnapping gehad", zegt woordvoerder Laurent Sempot. "En nu hebben we er drie in drie weken tijd."

Het gevangeniswezen heeft een vergadering belegd met alle regionale directeurs om nieuwe feiten tegen te gaan. "We zijn een oplossing aan het uitdokteren, maar een mirakel zal niet uit de bus komen", aldus Sempot. "Wellicht moeten we komen tot een combinatie van maatregelen, zowel bij het gevangeniswezen als de Regie der Gebouwen en de politiediensten. Als we nu niets doen, gaan we in een vicieuze cirkel terechtkomen van steeds meer feiten en waarbij de ene dader de andere inspireert."

De cipiers van de gevangenis in Jamioulx, die in staking gingen nadat de drie ontsnapte gedetineerden een collega hadden gegijzeld en een andere in elkaar geslagen, zetten hun actie voort. De vakbonden wijten de ontsnapping aan beveiligingsproblemen en willen dat de gevangenisdirectie lessen trekt uit het voorval.