Direct naar artikelinhoud

Uitverkoop bij Club Brugge

En of het kan verkeren: vorige zomer begonnen Karel Geraerts, Jeroen Simaeys, Marcos Camozzato, Wilfried Dalmat en Joseph Akpala als vaste waarden aan het nieuwe seizoen. Vandaag, amper een jaar later, hebben ze geen of nog nauwelijks toekomst bij Club Brugge. Van onmisbaar tot overbodig: het blijkt een kleine stap in het voetbal.

Karel Geraerts

Twee jaar geleden stond Geraerts al op de lijst van spelers die mochten opkrassen bij Brugge. Voorbarig, want de Limburger kreeg een nieuwe kans van de nieuwe trainer en werkte zich snel op tot een betrouwbare en onmisbare pion in het elftal van Adrie Koster. Als het van de Nederlander afhing, maakte Geraerts vandaag nog altijd deel uit van zijn kern, maar de nieuwe bazen stelden nieuwe wetten. Geraerts haalt volgens het nieuwe management te weinig rendement in vergelijking met wat hij maandelijks kost. Zijn toekomst is erg onduidelijk. De middenvelder, die nog één jaar onder contract ligt, traint niet bij Brugge en niemand weet waar hij precies mee bezig is. Geraerts onderhield de jongste weken weinig contact met de buitenwereld.

Geert Lambeets, de zaakwaarnemer van Jeroen Simaeys, vraagt ook duidelijkheid voor zijn speler. "Wij wachten op een telefoontje van Club", zegt de man. "Jeroen traint nu al weken met de beloften van Brugge en wij willen weten hoe het verder moet." Het Nederlandse VVV Venlo en KV Mechelen zouden interesse hebben in de lange middenvelder, maar Lambeets zegt dat er bij zijn weten geen gesprekken aan de gang zijn. Feit is dat Simaeys een echte oplossing wil voor zijn situatie. De speler heeft geen zin om tijdelijk verhuurd te worden en aast op een definitieve transfer. Nadeel voor Simaeys is dat hij de voorbije twee seizoenen een aanzienlijk deel van de competitie moest missen door blessures. De speler, die bekend staat om zijn ijzeren conditie en goed spelinzicht, is vandaag nochtans weer topfit.

Ook Marcos Camozzato is niet langer gewenst in het Jan Breydelstadion. De Braziliaan, die zijn basisplaats tijdens de tweede helft van vorig seizoen verloor aan Carl Hoefkens, kreeg vlak voor zijn vakantie te horen dat Club niet meer op hem rekent. De rechtsachter keerde sindsdien niet meer terug naar Brugge. Hij is met toestemming van Club in zijn vaderland gebleven en zoekt daar samen met zijn manager een nieuwe werkgever. In Brugge kunnen ze moeilijk inschatten in hoeverre die speurtocht succesvol is. Camozzato heeft nog een contract tot juni 2013, maar het is duidelijk dat blauw-zwart niet moeilijk zal doen over de transfersom als een club zich komt melden voor de speler.

Joseph Akpala trainde gisteren nog gedreven mee onder bevel van Adrie Koster. De Nigeriaan is een apart geval in dit lijstje. Hij hoeft niet weg, maar als het kan, zal Club meewerken aan een transfer. De beleefde en vriendelijke spits was de voorbije jaren een toonbeeld van inzet en werkijver, maar hij kon zijn werkgever nooit helemaal overtuigen van zijn kunnen. Akpala heeft een beperkte techniek en mist koelbloedigheid voor doel, waardoor hij een randgeval is voor een topclub: een jongen die zijn plaats in de kern heeft, maar die net tekortkomt voor een basisstek. Desondanks wist Akpala deze zomer de interesse te wekken van Santander. De Spaanse club bood 600.000 euro om de aanvaller één jaar te huren, met optie tot aankoop. Club, dat destijds 3 miljoen euro betaalde voor de speler, overweegt het voorstel. De knoop wordt eerstdaags doorgehakt.

Wilfried Dalmat zit in een ietwat gelijkaardige situatie als Akpala, al is hij nog iets verder verwijderd van een basisplaats. De Fransman is razendsnel, maar zijn gestel lijkt het niet toe te laten om een hele wedstrijd te spelen. Na een uur zit de flankaanvaller steevast door zijn beste krachten heen. Dalmat verzeilde daardoor vorig seizoen op het tweede plan en hij kon zich ook in deze voorbereiding te weinig manifesteren. Club is bereid om hem te laten gaan bij een redelijk bod. Orduspor zorgde daar vorige week voor, maar de deal is nog niet helemaal rond. Het is wachten op de nodige bankgaranties van de Turkse club. De afgesprongen transfer van Stefan Scepovic naar Rode Ster Belgrado bewijst dat dit nog roet in het eten kan gooien.

Nog dit: ook Scepovic en Glen Verbauwhede, die tijdens de vorige competitie werden uitgeleend, kunnen dit seizoen niet terecht bij Club. Ook zij zoeken een nieuwe werkgever.