Direct naar artikelinhoud

Proces Oscar Pistorius nadert ontknoping

In het proces tegen de Zuid-Afrikaanse atleet Oscar Pistorius heeft de aanklager gisteren in Pretoria zijn slotpleidooi gehouden. 'Blade Runner' wordt verdacht van moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp, in februari 2013.

Aanklager Gerrie Nel stelt dat rechter Thokozile Masipa de verklaring van de atleet moet verwerpen. "De rechtbank zal geen moeite hebben om zijn volledige versie van de gebeurtenissen te verwerpen, niet alleen omdat die redelijkerwijs niet mogelijk is, maar omdat die elke grond van waarheid mist", zei Nel.

Tijdens het proces zette de aanklager Pistorius meermaals neer als een door wapens geobsedeerd heethoofd die vier kogels door een vergrendelde badkamerdeur schoot. Steenkamp had zich daarachter verscholen na een hoogopgelopen ruzie. Pistorius heeft altijd verklaard dat hij dacht dat er een inbreker in zijn badkamer was. Tijdens de zittingen stortte de atleet herhaaldelijk in, en gaf enkele keren over in een emmer.

De gevallen sportheld is door onderzoekers toerekeningsvatbaar verklaard. Vandaag volgt het slotpleidooi van zijn advocaat. Er is geen jury, waardoor Pistorius volledig afhankelijk is van rechter Thokozile Masipa. Zij staat erom bekend dat ze in het verleden strenge straffen heeft uitgesproken voor daders van geweld tegen vrouwen. Als Pistorius schuldig wordt bevonden aan moord, kan hij levenslang krijgen. De uitspraak wordt over ongeveer een maand verwacht.