Direct naar artikelinhoud

Lutgen blijft in de wachtkamer bij cdH

Bij cdH heerst opperste verwarring over wie nu eigenlijk de onderhandelingen zal voeren. Uittredend voorzitster Joëlle Milquet het communautaire luik, haar opvolger Benoît Lutgen over het sociaaleconomische luik, dat was de deal. Voor zowel de Vlaamse als de centrumrechtse partijen kan de wissel van de wacht niet snel genoeg doorgevoerd worden. Maar die wordt keer op keer uitgesteld.

Op de Vlaamse partijhoofdkwartieren werd gehoopt dat Lutgen, die op 1 september Milquet aflost na twee jaar in de wachtkamer, ook de communautaire onderhandelingen voor zijn rekening zou nemen. Luxemburger Lutgen is gematigder, sluit eerder aan bij de Waalse regionalisten dan bij de Brusselse cdH'ers waar de taal- en grondgebiedtwisten sowieso veel gevoeliger liggen. Het fiasco van 2007, waar Milquet zich ontpopte tot communautaire hardliner, ligt in Vlaanderen nog vers in het geheugen. "Deze keer stelt ze zich duidelijk gematiger op, maar ze blijft onvoorspelbaar", vreest een onderhandelaar.

Maar Milquet maakte vorige week al duidelijk dat ze ook als ex-voorzitter blijft praten over B-H-V en de andere communautaire splijtzwammen. Niet getreurd, ook over sociaaleconomische thema's zitten de Vlaamse voorzitters en de Franstalige liberalen liever aan tafel met Lutgen dan met Milquet. De toekomstige cdH-voorzitter is minder links, leunt minder dicht aan bij de PS. "Hij is meer een christendemocraat van de oude stempel", legt een partijgenoot uit. "Wat gematigder, wat conservatiever ook."

Maar bij cdH klinkt het nu plots dat er over de sociaaleconomische gesprekken "nog niets beslist is". Eerst een communautair akkoord, dan bekijken ze wel wie het tweede luik van de onderhandelingen voor zijn rekening neemt. Versta: het is lang niet uitgesloten dat Milquet gewoon aan de onderhandelingstafel blijft zitten. De voorzitterswissel, die al in 2009 werd beslist, zal gewoon doorgaan na 1 september. Maar dat hoeft volgens cdH niet automatisch te betekenen dat Lutgen ook zijn partij vertegenwoordigt aan de onderhandelingstafel.

Formateur Elio Di Rupo (PS) maakt er zich ondertussen niet druk over. "Bij de sp.a zit er een voorzitterswissel aan te komen, bij cdH ook. We zien wel wie er aan tafel komt. Dat zijn beslissingen van andere partijen, daar hebben wij ons niet in te mengen."