Direct naar artikelinhoud

Europees president Van Rompuy onder vuur aan vooravond EU-top

Het schiet niet op met de werkgroep van Herman Van Rompuy over economisch bestuur in Europa. Aan de vooravond van een informele EU-top lieten de Duitsers hun ongenoegen blijken. Ook de Commissie is niet opgezet met het werk van de president.

Tien maanden na zijn aanstelling als voorzitter van de Europese Raad begint Herman Van Rompuy het ongemakkelijk te krijgen in zijn nieuwe functie. Duitsland, de grootste lidstaat van de Unie, ergert zich aan zijn optreden en dat is slecht nieuws voor de voormalige Belgische premier. Berlijn is zenuwachtig om het gebrek aan resultaten van zijn werkgroep over economisch bestuur. Die taskforce werd in maart in het leven geroepen om een herhaling van een crisis zoals die met Griekenland te voorkomen. Ook moet de werkgroep de lidstaten op budgettair vlak weer in het gareel brengen. Want door de crisis zijn de begrotingen in vrijwel alle lidstaten ontspoord.

Binnen de werkgroep bestaat er grote onenigheid over hoe Europa dat probleem moet aanpakken. Er wordt vooral geruzied over sancties tegen lidstaten die er niet in slagen hun begroting tijdig op orde te stellen. Welke sancties? Wanneer treden ze in werking? En wie beslist daarover? Daarover gaat het debat.

Duitsland, dat het sterkst aandringt op hardere en snellere sancties, is misnoegd over het gebrek aan vooruitgang. Berlijn heeft dat deze week publiek gemaakt. Het was de staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken, Werner Hoyer, die maandag Van Rompuy aanmaande om snel “concrete voorstellen” te doen om de begrotingsdiscipline binnen de eurozone te versterken. Wat nu op tafel ligt, is vaag, stelde hij. “De zaak is te belangrijk om op basis van vage omschrijvingen behandeld te worden.”

In principe moet de taskforce eind oktober zijn besluiten presenteren. Maar diplomaten vragen ze zich af de werkgroep nog veel resultaten zal boeken, nu de Europese Commissie vorige week bij monde van voorzitter José Manuel Barroso heeft aangekondigd zelf met voorstellen te komen over sancties tegen te lakse lidstaten. “De Commissie heeft de taskforce van Van Rompuy nooit aanvaard”, zo verklaarde een diplomaat die opvallende demarche van Barroso.

Het hel dossier komt vandaag ter sprake op een informele top van de Europese leiders in Brussel. Die staat in het teken van de externe betrekkingen. Europa wil zijn relatie met de buitenwereld opwaarderen nu het met Van Rompuy en ‘buitenlandminister’ Catherine Ashton twee kopstukken in huis heeft die het in de toekomst op de internationale scène zullen vertegenwoordigen. Om zijn status in het buitenland op te vijzelen werkt de Unie aan de oprichting van een eigen diplomatieke dienst. Binnen de Verenigde Naties streeft de Unie naar een formele erkenning, waardoor Van Rompuy de Algemene Vergadering zou kunnen toespreken.