Direct naar artikelinhoud

Titelstrijd nog niet voorbij

De eerste match als leider van de competitie is Zulte Waregem niet goed bevallen. Het kwam in Luik nooit in zijn spel en moest vaststellen dat de eerste plaats als een rode lap op een stier werkt. Zultetrainer Dury: 'Iedereen wil ons nog liever kloppen, daar moeten we mee leren omgaan.'

Standard zette Zulte Waregem vast. Daar waren Club Brugge en Anderlecht in de voorgaande twee wedstrijden niet in geslaagd. De leiders konden niet profiteren van de man meer op het middenveld. Omdat Malanda of Berrier te snel te hoog gingen postvatten? Het kan een verklaring zijn. Hoe dan ook: Vainqueur en Buyens wonnen de slag om het middenveld. Zorgvuldig uitverdedigen was evenmin een sinecure voor de verdediging van Zulte Waregem, want Ezekiel en Batshuayi drukten stevig door.

De eerste helft haalde geen hoog niveau en de leiders dwongen slechts twee kansen af. Delaplace schoot voorlangs, Godeau besloot nipt naast na nonchalant balverlies van Mpoku, de latere matchwinnaar. Standard dreigde op stilstaande fases, maar net als vorige week op Lokeren leverde dat geen doelpunt op.

Standard kwam kort na de rust op voorsprong dankzij een doelpunt op strafschop, afgedwongen en omgezet door Mpoku. Tv-beelden wezen wel uit dat Mpoku bij het inzetten van de penaltyfase met een voet buitenspel stond.

Gretigheid

Eens op voorsprong plooide Standard terug. Zonder op zijn best te presteren, begon Zulte Waregem zijn voetbal te ontwikkelen. En toen dat het beoogde resulaat niet opleverde, schakelde de leidersploeg over op powerplay. Dat leidde tot toenemend luchtverkeer en schermutselingen voor Kawashima. Schoten van Delaplace, D'Haene en Colpaert gingen naast of werden afgeblokt.

Matchen winnen als underdog is één zaak, maar matchen winnen als favoriet is nog iets helemaal anders. Op Sclessin kreeg Zulte Waregem dus een voorproefje van wat hen de komende weken nog te wachten staat: een tegenstander die zich dubbel plooit om de leider ten val te brengen. De gretigheid waarmee Standard de bezoekers bekampte, was opvallend.

"We konden ons klassieke combinatievoetbal niet brengen", gaf Francky Dury toe. "We zijn nu de leider en iedereen wil ons nóg liever kloppen. Daar moeten we mee leren omgaan. Ik heb dat de spelers na de match ook gezegd: 'Ik ben niet ontgoocheld, maar leer hier alsjeblief uit.'"

Ook verdediger Karel D'Haene merkte dat de Rouches dubbel zo gemotiveerd waren om Zulte Waregem te verslaan. "Wij voelden geen extra druk, maar Standard speelde slim in op onze kwaliteiten. Ze voetbalden afwachtend, gingen laag staan en dekten de ruimtes vakkundig af. Je merkt gewoon dat ze zich op ons hebben ingesteld. In andere omstandigheden zou Standard nooit zo tegen ons gespeeld hebben."

Aanvoerder Davy De fauw ging echter ook voor de spiegel staan. "We zijn te veel meegegaan in het spel van Standard", zuchtte De fauw. "In de eerste helft stonden onze middenvelders te hoog waardoor de vrije ruimtes heel klein werden en Leye niet in de match geraakte. Onze centrale verdedigers konden enkel naar de backs passen en dan stopte het zowat."

Dury en co. krijgen vrijdag tegen Racing Genk een nieuwe kans om te tonen dat ze ook als leider kunnen winnen.