Direct naar artikelinhoud

'De Wever brengt Merkel in verlegenheid'

Bart De Wevers 'Europese brief' over de vluchtelingen laat de federale coalitiepartners koud. Het Belgische standpunt op de Europese top verandert niet. Wel is er wrevel over de demarche: 'Dat hij zich op het internationale domein begeeft, is ongezien.'

Verhoog de steun aan de vluchtelingenkampen rond Syrië. Zorg dat de registratie van vluchtelingen op zogenoemde 'hotspots' in Griekenland en Italië echt werkt. Organiseer daar ook op een efficiënte manier de spreiding van de vluchtelingen over de EU-lidstaten. Zet in op een betere grensbewaking. Dat is in een notendop het standpunt waarmee de Belgische regering naar de aankomende Europese top over asiel en migratie trekt. Dat is het standpunt altijd geweest.

De open brief die De Wever schreef aan zijn Europese collega-voorzitters verandert helemaal niets aan de positie. "Die was ook niet aan ons gericht", haalt een vicepremier de schouders op. Verschillende regeringsbronnen minimaliseren het belang van de brief. "Alsof Europa wakker ligt van een brief van een partijvoorzitter."

Een deel van de punten die De Wever opsomt, zitten ook vervat in het regeringsstandpunt, zij het scherper verwoord. Zo heeft hij het ook over hotspots, een betere grenscontrole en steun aan de regio. Zelf kan hij claimen dat hij een en ander in gang heeft gezet, maar die perceptie klopt allesbehalve, klinkt het binnen de regering.

Tegelijk bevat de brief ook enkele stekelige passages. Een gesloten quotasysteem om de vluchtelingen te herverdelen? In strijd met het internationaal recht, oordeelt een minister. De reddingsoperaties op de Middellandse Zee in vraag stellen? Immoreel, zegt een andere. En het is uitgesloten dat de federale regering zich schaart achter De Wevers vraag om de Conventie van Genève "te updaten".

Het zijn die punten die premier Charles Michel (MR) nog in een lastig parket kunnen brengen. Want de brief komt niet zomaar uit de lucht vallen. Er waren intense contacten met de centrumrechtse partijen in onder meer Nederland, Duitsland en Groot-Brittannië. De andere Europese landen kunnen de brief gebruiken om ons land onder druk te zetten. Op dat ogenblik zal Michel hen duidelijk moeten maken dat De Wever niet op de lijn zit van zijn 'eigen' premier en zijn coalitiepartners.

"Dat een partijvoorzitter zich op het internationale domein begeeft, is ongezien", zegt een regeringstopper. "Dat hij bovendien Merkel zo openlijk aanvalt, is niet verstandig. Hij brengt onze premier in verlegenheid."

Oorverdovend stil

Publiekelijk willen de partijen zich niet uitspreken. Als ze op elke uitlating moeten reageren, geven ze De Wevers woorden meer belang. Ze missen de kans om hun eigen visie te ontwikkelen. Laat de experts en mensen internationaal recht, hun kritiek maar uiten. In de Wetstraat blijft het oorverdovend stil. "Dat moet hem nog het meeste pijn doen."