Direct naar artikelinhoud

Fictieve bruggen op eurobiljetten verrijzen in het echt in Nederland

Iedereen heeft ze weleens in de hand gehad, maar echt goed hebben we er nooit naar gekeken. De bruggen op de achterkant van bankbiljetten van 5 tot 500 euro. Ze bestonden tot voor kort niet echt, maar nu staan de groene en rode bruggen plotseling in een woonwijk in het Nederlandse Spijkenisse, nabij Rotterdam.

De bruggen op de eurobiljetten, ontworpen door de Oostenrijker Robert Kalina, zijn eigenlijk fictief. Zo hoopt de Europese Centrale Bank de eurolanden niet voor het hoofd te stoten. Want met een Italiaanse Rialtobrug op de biljetten worden de Fransen misschien wel boos en met een Nederlandse Erasmusbrug zijn de Belgen misschien niet blij.

De Nederlandse grafisch ontwerper en kunstenaar Robin Stam dacht daar anders over. "Ik wilde in een restaurant betalen en zag de bruggen op de eurobiljetten. Ik realiseerde me dat ik daar nooit goed naar gekeken had. Na wat uitzoekwerk bleken de bruggen helemaal niet echt te bestaan. Het leek mij een goede grap om ze na te maken."

Toestemming Europese Bank

Stam maakte een aantal schetsen en vertelde in een jolige bui over zijn idee aan een raadslid uit de gemeente Spijkenisse. "Hij vertelde het vervolgens aan de schepen en die was enorm enthousiast." En dus worden replica's van de bruggen op de biljetten gemaakt in een nieuwbouwwijk in Spijkenisse. Ze moeten van Stam precies hetzelfde zijn als de bruggen op de bankbiljetten.

"De 50 eurobrug is oranjebruin en in renaissancestijl. De 100 eurobrug wordt groen en ook de beelden die erop staan worden nagemaakt. De 10 eurobrug is bijna klaar en is donkerrood en in romaanse stijl", zegt Stam. Het enige verschil is dat de bruggen niet zo groot lijken als die op de biljetten. Het worden wandel- en fietsbruggen die te gebruiken zijn door de bewoners van de door een gracht omsloten nieuwbouwwijk.

Voor het project kon worden uitgevoerd, wilde de gemeente Spijkenisse eerst weten of de bruggen wel mochten worden nagemaakt. Stam heeft daarom toestemming gevraagd voor het project aan zowel de Nederlandse Bank als de Europese Centrale Bank. "Ze gingen akkoord en vonden het ook een leuk en grappig initiatief", aldus Stam. "In september willen ze graag bij de officiële opening zijn."

En zo staan alle bruggen op de eurobiljetten straks in Nederland. Inmiddels zijn de eerste twee eurobruggen, van 10 en 50 euro, zo goed als af. Daarna wordt de 200-eurobrug gebouwd.