Direct naar artikelinhoud

Dries Plasman (Voxbone): ‘Een goede zet van Microsoft, ondanks de hoge prijs’

Het Belgische Voxbone is een leverancier van Skype. Volgens marketingdirecteur Dries Plasman is de megadeal een goede zaak voor beide partijen.

Hoe baanbrekend is deze deal?

Plasman: “Dit is voor beide partijen een goede zet. Microsoft kan hiermee extra inkomsten genereren. Op de particuliere markt kan de combinatie Microsoft-Skype nu volop gaan concurreren met de traditionele vaste telefonielijn. Maar nog belangrijker: Microsoft kan zich nu volwaardig als leverancier van telefoniediensten positioneren op de zakelijke markt.

“In het zakelijke segment biedt Microsoft met Office Communications Server (OCS) al een soort telefooncentrale aan, als software en als onlinedienst. Maar voor het telefonieverkeer zelf moeten bedrijven nog steevast langs bij de Belgacoms en de Telenets van deze wereld. Maar zodra Skype met OCS geïntegreerd is, kan Microsoft alles zelf doen.”

Wat is het voordeel voor Skype?

“Voor Skype gaat de zakelijke markt nu open. Er waren pogingen in het verleden, maar die bleven beperkt. Skype kon zich alleen op de particuliere markt doorzetten.”

Betaalt Microsoft niet te veel?

“Ja, als je het bekijkt tegenover de recente waarderingen voor Skype. Nee, als je het afzet tegen de potentiële inkomsten. Toen eerder deze maand de geruchten opdoken over een overname van Skype door Facebook of Google, was er sprake van een prijs van 3 à 4 miljard dollar. Het blijkt nu 8,5 miljard dollar, dus veel meer. Maar de prijs kan verantwoord zijn als je rekening houdt met het enorme potentieel op de wereldwijde telecommarkt en met name het zakelijke segment. De potentiële inkomsten zijn een veelvoud van de overnameprijs.”

Speelt Microsofts rivaliteit met Google en Apple een rol bij deze grote overname?

“Die twee bedrijven zetten de omzetgroei van Microsoft onder druk. Microsoft heeft de trein van de apps voor smartphones volledig gemist. Een integratie van Skype kan Microsofts besturingssysteem voor zulke smartphones, Windows Mobile, nieuw leven inblazen. Microsoft kan ‘goedkoop bellen via de mobiele telefoon’ nu als verkoopargument uitspelen. Op de Amerikaanse markt komt Google Voice op, een dienst van Google die zich als volwaardig alternatief voor de vaste lijn presenteert. Microsoft kan daar nu een antwoord op bieden.”