Direct naar artikelinhoud

Mediatycoon Rupert Murdoch jaagt op Formule 1

Rupert Murdoch (80) heeft zijn zinnen gezet op Formula One. ‘De Formule 1 is niet te koop, tenzij voor een immens miljardenbod’, zegt baas Bernie Ecclestone.

De Formule 1 was in 2010 goed voor een omzet van 1,1 miljard euro. Murdoch toont officieel interesse, samen met investeringsbedrijf Exor van de Fiat-familie Agnelli.

Murdoch is de grootste aandeelhouder van BSkyB en eigenaar van Sky Italia. Des te belangrijker voor de magnaat om achter de raceklasse te gaan. Sport, zo meent hij, is de stormram van betaaltelevisie. Maar laat Formule 1 nu net een van de weinige sporten zijn die halsstarrig weigert uitgezonden te worden op betaal-tv. Dat werd vastgelegd in het Concorde Verdrag. Maar dat loopt af in 2012, en dan moeten de uitzendrechten van de Formule 1 opnieuw onderhandeld worden. Met de groeiende belangen van News Corporation in Europa en Azië, zouden de televisierechten een belangrijk steuntje in de rug geven aan Murdoch’s Sky-zenders in Italië, Duitsland en Azië. De opmars van Formule 1 in de Aziatische landen komt goed uit.

Murdochs partnerschap met Exor is op zijn minst eigenaardig. De Italiaanse autogroep bezit via Fiat meer dan 30 procent van Ferrari. Amper twee jaar geleden dreigde Ferrari nog een eigen raceorganisatie op te starten, na strubbelingen met de FIA. Exor brengt echter veel contacten en geloofwaardigheid mee, wat Murdoch nodig heeft in de onderhandelingen.

Een klein detail: Formule 1 staat voorlopig niet te koop. Baas Bernie Ecclestone zei onlangs nog dat hij niet van plan is Formula One te verkopen, maar “als iemand ons veel meer geld biedt dan het waard is, dan valt daar uiteraard over te praten”. Inmiddels gonzen de geruchten dat ook andere grote teams zich willen aansluiten bij een deal. Daily Telegraph meldde gisteren dat McLaren, Red Bull Racing en Mercedes GP op 14 mei met Ferrari aan tafel gaan in Stuttgart.