Direct naar artikelinhoud

Standard riskeert duel(s) zonder fans

In minder dan twee jaar tijd werd de Luikse club al zevenmaal beboet wegens het gooien van rookbommen en vuurpijlen. Ook nu zal Standard beslist niet aan een sanctie ontsnappen. Vraag is alleen of de voetbalbond zich zal beperken tot een nieuwe boete of dat het de Rouches zal verplichten om één of meerdere wedstrijden achter gesloten deuren te spelen.

Lang heeft de voetbalbond gisteren niet gewacht om in actie te schieten. Om 12.13 uur stuurde de KBVB een e-mail rond, met de melding dat het bondsparket Standard zal oproepen voor de Geschillencommissie van het Betaald Voetbal én dat ze contact zal opnemen met de Voetbalcel van het ministerie van Binnenlandse Zaken om te bekijken of ze betrokken supporters kan identificeren. "Elke club is verantwoordelijk voor haar supporters", legt bondsprocureur Marc Rubens uit. "En de boetes die een club riskeert, zijn niet gering."

Omdat de zaak niet onder de versnelde procedure valt, zo valt nog in het perscommuniqué te lezen, zal het dossier ten gronde behandeld worden op dinsdag 23 oktober. Op voorwaarde dat het bondsparket op tijd over alle belangrijke gegevens beschikt. Het is onduidelijk welke sancties het bondsparket kan of zal vorderen. Meestal zijn dat stevige boetes, maar niets belet hen om te eisen dat Standard één of meer wedstrijden achter gesloten deuren moet spelen.

Als Standard de straf van de kamer van de Geschillencommissie (bestaand uit drie onafhankelijke leden) niet aanvaardt, kan het hoe dan ook nog in hoger beroep gaan en nadien ook nog in evocatie.

Bondsvoorzitter zwijgt

Bondsvoorzitter François De Keersmaecker weigert op de zaak vooruit te lopen of commentaar te geven. Is hij voorstander van een louter financiële straf of meent hij dat de tijd rijp is voor een sterk signaal vanuit de KBVB? De Keersmaecker gaat er niet op in: "Ik héb daar een duidelijke persoonlijke mening over, maar die kan ik deontologisch gezien niet geven. Dan zou ik de rechtsgang beïnvloeden en zou gezegd worden dat het geen eerlijk proces is. Zo lang die zaak niet is afgehandeld, druk ik me daar dus niet over uit."

Bij de Voetbalcel zaten ze gisteren ook niet stil. Zij nam contact op met de politie van Luik, die nu alle bewijsmateriaal aan het verzamelen is die moet helpen bij de identificatie van de amokmakers. Als die wordt overgemaakt aan de Voetbalcel, kunnen de betrokkenen een proces-verbaal verwachten.

Diensthoofd Jo Vanhecke maakt zich sterk dat binnen de zes maanden alle sancties definitief uitgesproken zullen zijn. Die zijn niet min. De minimumstraffen gaan van 250 euro tot 5.000 euro en/of stadionverboden van drie maanden tot vijf jaar. Wie Bengaals vuur aansteekt, mag een stadionverbod van twaalf maanden en een boete van 500 euro verwachten.

"Het is niet zomaar dat de wetgever in 2003 besliste om alle pyrotechnische (vuurwerk) voorwerpen te verbieden", legt Vanhecke uit. "We doen dat niet voor het plezier van de supporters, maar omdat die gevaarlijk zijn. Gelukkig blijft het meestal tot materiële schade beperkt, maar sporadisch zijn er incidenten waarbij mensen levenslange brandwonden oplopen. De hitte die van zo'n Bengaals vuur uitgaat, is enorm, dat doof je niet in een emmer water, daar moet je zand overheen gooien. Je zag zondag ook dat reclamepanelen meteen begonnen te smeulen. Daarom zijn de meeste supporters daartegen gekant, maar helaas is een groepering zoals de Ultras Inferno daar wel voorstander van."

Geen klacht Anderlecht

Ook de directie van Anderlecht schoot in actie na de incidenten op Sclessin. De club deed dat bij middel van een door Roger Vanden Stock ondertekend communiqué, maar ze dient geen klacht in bij de voetbalbond. "

"Het bestuur en de spelers van Anderlecht hebben desalniettemin beslist om geen klacht in te dienen. De bevoegde instanties hebben zondag kunnen zien wat er gebeurde. Daarom hoopt de club dat die krachtig zullen reageren opdat het professioneel voetbal van dit land niet gegijzeld zou worden door een minderheid die de sport alleen maar schade wil toebrengen."