Direct naar artikelinhoud

Helft van groenten en fruit gaat verloren

Zowat de helft van alle groenten en fruit in Europa gaat verloren in de voedselketen. Want u haalt uw neus op voor appels met een bruin vlekje, en supermarkten blijven overstockeren.

Van de boerderij tot het transport, in de supermarkt en onze keukens: overal worden groenten en fruit nodeloos verspild. Dat blijkt uit een onderzoek onder leiding van de Universiteit Gent. Een vijfde gaat al verloren bij de landbouwers. Omdat roofdieren, insecten en slechte weersomstandigheden de oogst beschadigen.

Maar evengoed omdat supermarkten veel te kieskeurig zijn bij het uitsorteren van het aanbod. "Fruit met bruine vlekjes of kromme komkommers willen de warenhuizen niet, uit vrees dat ze die niet aan de klanten zullen kwijtraken", vertelt professor Peter Ragaert (UGent), die het onderzoek coördineerde. "Er is ook onvoldoende afstemming tussen vraag en aanbod, slechte afspraken tussen producenten en supermarkten. Men probeert wel te recupereren, bijvoorbeeld door ze om te zetten in energie. Maar dat is niet genoeg."

5,5 procent wordt verspild tijdens naoogst, verwerking en transport. Containers vol bananen waarvan de helft al bij aankomst weggesmeten moet worden door slechte bewaaromstandigheden. "Het gevolg van heel het jaar door aardbeien in de rekken te willen die dan van pakweg Israël moeten komen", zegt Ragaert. "We zouden meer seizoensgebonden moeten eten."

Nog eens 7,5 procent bederft in de supermarkt of distributieketen. Het is een publiek geheim dat warenhuizen meer bestellen dan ze kunnen verkopen. Klanten zien graag volle rekken: de illusie van overvloed.

Maar ook de consument heeft boter op het hoofd. Liefst 13 procent van de groenten en het fruit wordt door onszelf in de vuilbak gekieperd. Soms omdat we het te lang of op een verkeerde temperatuur hebben bewaard, vaker omdat we te kieskeurig zijn. Liefst geen bruine vlekjes of kromme komkommers. Ragaert: "Een wekelijkse kliekjesdag waarbij restjes in soep of confituur worden gedraaid kan al helpen, net als vooraf boodschappenlijstjes maken zodat je niet meer koopt dan nodig. Want naast het voedsel zelf wordt er ook energie van transport en productie verspild."