Direct naar artikelinhoud

Operatie beschadiging tegen Milquet?

Het kabinet van Joëlle Milquet (cdH), onderwijsminister van de Franse Gemeenschap, kreeg ongenood bezoek van dertig speurders. Milquet zou bij de verkiezingen van mei 2014 cabinetards hebben ingezet voor haar campagne. De ex-vicepremier, in Vlaanderen bekend als 'Madame Non', valt steeds meer uit de gratie.

Dertig speurders kamden het kabinet van de cdH'ster, op een armlengte van de Wetstraat, uit. Ze hadden het vooral gemunt op de gsm's en computers van haar medewerkers. Ook bij haar thuis kreeg Milquet het parket over de vloer. De christendemocrate zou zes maanden voor de verkiezingen acht medewerkers van vreemde origine hebben aangenomen die ze haar verkiezingscampagne liet voorbereiden.

Zij moesten zoveel mogelijk evenementen opzetten in Congolese, Turkse en Marokkaanse kringen waar Milquet potentiële kiezers kon ontmoeten. Ze richtte haar pijlen vooral op Anderlecht, Sint-Joost, Molenbeek en het centrum van Brussel. Diezelfde medewerkers zouden dan later een plek op de kieslijsten gekregen hebben.

Zonder grond

Als de aantijgingen kloppen, dan schond Milquet de wet op de verkiezingsuitgaven. Niemand mag voor zijn campagne geld gebruiken van kabinetten of federale instellingen. Milquet, die niet aanwezig was tijdens de huiszoekingen, ontkent al maanden alles en spreekt van "insinuaties zonder enige grond". "Het gerechtelijk onderzoek zal aantonen dat mij niets te verwijten valt", zegt ze. Vorig jaar in juni opende het Brusselse parket-generaal al een vooronderzoek nadat het weekblad Le Vif/L'Express de hele zaak aan het licht had gebracht.

Milquets tegenstanders, niet zelden voormalige vertrouwelingen, merken op dat haar kabinetten al jaar en dag duiventillen zijn, waar zij, en alleen zij, beslist wie er mag werken. "Het personeelsbeleid is volledig gemilquetiseerd", luidt het. "Chaotisch en compleet onvoorspelbaar. Wie wat doet, is nooit erg duidelijk afgelijnd." Toch krijgt ze binnen de regering ook steun. "Het hele onderzoek is nergens op gebaseerd", luidt het. "Iemand wil haar aan de galg praten. Meer is er echt niet aan de hand."

Eigenlijk gaat het niet zozeer om wat Milquet zou gedaan hebben. Het is een publiek geheim dat de kabinetten in een kiescampagne overuren draaien. Veel getrouwen van de ministers worden dan ingezet om slogans te bedenken, speeches te schrijven of - het basale handwerk - affiches te plakken en brieven te versturen. De grens tussen wat mag en wat niet wordt in die hectische weken erg dun. Het is ook een frequente praktijk dat kabinetsmedewerkers lijsten mogen 'opvullen'. Dat net Milquets onorthodoxe personeelsbeleid aan het licht kwam, doet daarom vermoeden dat er meer aan de hand is.

Past dit gerechtelijk onderzoek in een bredere beschadigingsoperatie? Moet 'Madame Non' weg? Binnen haar partij ligt ze al een tijdje niet meer in de bovenste schuif. Bij de verkiezingen van mei 2014 moest ze genoegen nemen met een plek op de Brusselse en niet op de federale lijst.

Zonder commentaar

Wellicht wou Milquet er daarom ook alles aan doen om toch maar in die Brusselse regering te geraken. Want huidig voorzitter Benoît Lutgen duwt haar steeds nadrukkelijker naar de lagere regionen van cdH. Op het partijhoofdkwartier luidt het dan ook enkel dat "cdH geen enkele commentaar geeft uit respect voor de scheiding der machten".