Direct naar artikelinhoud

Goffin loopt titel mis in Rosmalen

Geen eerste grastitel voor David Goffin in Rosmalen. Een geblokkeerde nek en Nicolas Mahut zorgden voor een pijnlijke nederlaag. Zeker omdat onze landgenoot kansen liet liggen om de partij naar zijn hand te zetten.

"Ik ben deze morgen opgestaan met een geblokkeerde nek", zei David Goffin. "Vermoedelijk slecht geslapen of tenminste in een verkeerde positie. Ik kon alleszins niet links of rechts bewegen. Ik ben twee keer naar de kinesist geweest, heb ontstekingsremmers genomen en heb gehoopt dat het zou verbeteren na de opwarming."

Dat bleek niet het geval. "Ik heb echt overwogen om niet te spelen", aldus Goffin. "Maar het was een finale en bovendien tegen Nicolas Mahut, dan hoop je dat er misschien mogelijkheden uit de lucht vallen."

Die waren er vast en zeker. Bij 4-4 in de eerste set stond onze 24-jarige landgenoot 0-40 op de opslag van de negen jaar oudere Fransman. Enkele gemiste backhands later was de opportuniteit gaan vliegen en zag Goffin zich verwikkeld in een tiebreak. Daarin tenniste grasspecialist Mahut goed en Goffin matig. De wedstrijd was gepeeld. "Tja, begin tweede set was ik heel erg gefrustreerd door de gemiste kansen. Omdat ik ondanks mijn toestand nog altijd de match in handen had. Hij leek de zege niet te zoeken, het was vooral ik die ze afgegeven heb. Ik verwachtte dat ik de hele tijd passingshots zou moeten slaan van ver uit de baan en kanonskogels zou ontvangen op zijn service maar dat bleek niet het geval. Het was daarom extra jammer dat ik door mijn nek niet voluit kon gaan en zo bijvoorbeeld nooit mijn backhand een boost kon geven en bij mijn opslag gelimiteerd was."

Dat de frustratie diep zat uitte zich bij Goffin door een waarschuwing halfweg tweede set voor een bal uit het park te slaan en vooral door zijn racket vakkundig in twee te breken na afloop van de partij. "Ik heb eraan gedacht om niet aan te treden. Maar dit was een eerste grasfinale en dan geef je niet zomaar forfait", zuchtte Goffin.

Deze morgen had de Luikenaar al een afspraak bij zijn dokter om te laten vaststellen hoe erg de situatie was, maar vooral om er zorg voor te dragen dat hij de voorbereiding op Wimbledon niet in gevaar zou brengen. "Normaal gezien vertrek ik maandag naar Queen's. Ik hoop pas woensdag mijn eerste match te moeten spelen. We zullen zien hoe het gaat."

Goffin is het door en voor zijn ranking verplicht deel te nemen in Londen en zal dus hoogstwaarschijnlijk wel op de baan komen tegen Gilles Simon. "Ik ga trachten eerst goed te recupereren en dan goed te tennissen."

Voorbereiding op Wimbledon

Met dat laatste zat hij deze week in Rosmalen al op schema. "Ik voel de bal erg goed en ben erg tevreden met mijn niveau op gras. Het is altijd goed om enkele matchen in de benen te hebben voor Wimbledon. Daar heb ik hier toch wel voor gezorgd."

Zonder daarom zijn allerbeste tennis te spelen toonde Goffin dat hij wedstrijden op maturiteit, ondervinding en talent eruit kon slepen. Bovendien bewaarde hij bijna telkens de sereniteit, zaterdag nog in een draak van een wedstrijd (7-6, 6-4) tegen de hard serverende Gilles Muller, die noodzakelijk is om op gras te excelleren. "In zijn geheel gezien is deze week zeker niet negatief", wist Goffin. "Ik voelde me goed op de baan. Ik zou dat dan ook graag verder zetten op Queen's. Hopelijk kan ik 100 procent zijn voor dat toernooi."