Direct naar artikelinhoud

'Activist' Peter Sagan onbetaalbaar na WK

Hij wint, is kleurrijk, geëngageerd en nu ook een jaar lang de drager van de regenboogtrui. Peter Sagan (25) laat de kritiek van teambaas Oleg Tinkov verstommen.

Was dat even schrikken voor Oleg Tinkov. Omdat het WK wielrennen niet live werd uitgezonden in Rusland was de teambaas van Tinkoff-Saxo er zondagavond niet van op de hoogte dat zijn werknemer zojuist de regenboogtrui had veroverd. "Ik hoorde dat onze Peter Sagan wereldkampioen is geworden, is het waar?" vroeg Tinkov zich af op Twitter.

Ja, het was waar. Met een krachtsexplosie op de voorlaatste klim had de Slowaak een beslissende jump gemaakt. Solo kwam hij over de finish in Richmond, met zijn handen uiteengespreid. Daarna stapte hij van zijn fiets en gooide zijn helm en bril in het publiek.

Een showman, dat is Peter Sagan. In de afgelopen Tour maakte hij naam als grappenmaker in interviews, mede vanwege zijn soms onnavolgbare mengeling van Engels en Slowaaks. En als hij zich niet in interviews liet gelden, dan maakte hij wel naam als juichfenomeen. In de Tour kwam hij na een tweede plek in Gap rammelend met zijn vuisten op zijn borstkas binnen. Het bleek een verwijzing te zijn naar de film The Wolf of Wall Street. Het gaf hem, zo verklaarde hij, energie.

Je zou haast vergeten dat hij ook een geweldige wielrenner is. Hij kan klimmen, sprinten, ja wat kan hij niet? Een alleskunner is hij.

Juist toen iedereen na het behalen van zijn wereldtitel zijn befaamde grollen verwachte, verbaasde hij in Richmond. Op de vraag of dit de mooiste dag van zijn wielerleven was, maakte hij een politiek statement over de vluchtelingen. "Vooraf had ik tegen mijn vriendin gezegd dat ik, als ik wereldkampioen zou worden, het zou hebben over dit probleem."

Ook dat is Peter Sagan: veel bravoure, maar een klein hartje. "Ik ben blij met deze wereldtitel, maar ik win ook voor de toekomstige generatie. Er moet iets veranderen in de wereld. Ik hoop dat er nog steeds jongeren zullen kunnen fietsen."

Sagan is met een geschat jaarsalaris van 4 miljoen euro een van de best betaalde renners in het peloton. Toen hij vorig jaar naar de zin van Oleg Tinkov te weinig ritten won, vroeg de Russische miljardair zich af of Sagan dat geld wel waard was. Nu zal Tinkov niet meer beginnen over het salaris van de Slowaak. Peter Sagan is onbetaalbaar geworden.