Direct naar artikelinhoud

Sneller van kanker genezen met... een glaasje cola

Medicijnen innemen met water blijkt niet altijd de beste keuze: cola is soms effectiever. Wetenschappers hebben ontdekt dat een veelgebruikt medicijn tegen longkanker beter in het bloed wordt opgenomen als patiënten de pil innemen met een glas cola.

Ron Mathijssen, internist- oncoloog in het Erasmus MC Rotterdam, verwacht dat het cola-effect ook bij andere kankermedicijnen een rol speelt. De nieuwe types geneesmiddelen die veel kankerpatiënten gebruiken zijn er alleen in pilvorm. Een efficiënte opname in de maag is dan vaak cruciaal.

Hoogleraar Mathijssen stuitte met ziekenhuisapotheker Roelof van Leeuwen op de ontdekking toen ze een oplossing zochten voor een veelvoorkomend probleem: de meeste kankerpatiënten slikken veel medicijnen die de maagwand kunnen aantasten. Ter bescherming van de maag gebruiken ze maagzuurremmers. Maar het medicijn erlotinib, dat veel longkankerpatiënten gebruiken, is pas effectief als het goed oplost in de maag - en daarvoor is zuur nodig. Oplossing: heel even de maag wat zuurder maken. Dat kan met cola, de zuurste frisdrank die er is.

Mathijssen en Van Leeuwen deden onderzoek bij 28 kankerpatiënten, die ze het medicijn een week met water lieten innemen en een week met cola. De helft van de groep slikte maagzuurremmers. Bloedonderzoek wees uit dat met cola meer medicijn werd opgenomen dan met water. In de groep die maagzuurremmers slikte, nam de opname door de cola met gemiddeld 40 procent toe, in de groep zonder maagbeschermers was dat 10 procent. De wetenschappers presenteren hun bevindingen dit weekend op een internationaal kankercongres.

Kosten drukken

Dat cola de opname van medicijnen kan bevorderen is bekend, zegt Renger Witkamp, hoogleraar voeding en farmacologie. Zo werken ook anti-schimmelmiddelen een stuk beter als ze worden ingenomen met een koolzuurhoudende drank, zegt hij. Gecombineerd met een zure frisdrank vallen die medicijnen sneller uiteen. Bovendien vertraagt het koolzuur de lediging van de maag, zodat de medicijnen langer in een zuurbad liggen.

Dat eenzelfde effect nu ook bij een kankermedicijn wordt aangetroffen, kan grote gevolgen hebben, denkt Mathijssen. Alle studies met erlotinib zijn gedaan met water. Als cola de opname van het middel bevordert, werkt het mogelijk beter dan gedacht. De wetenschappers hebben echter nog niet onderzocht of patiënten langer leven door inname met cola.

Andere optie: als het cola-effect in een groter onderzoek stand houdt, is het misschien mogelijk om patiënten een lagere dosis te geven, wat de kosten fors kan drukken. Erlotinib kost een paar duizend euro per maand. Wereldwijd is het al een miljoen keer voorgeschreven.

Cola light werkt overigens niet. Die variant is minder zuur.