Direct naar artikelinhoud

Voormalige premier Roemenië schiet zichzelf neer na veroordeling

De vroegere premier van Roemenië, Adrian Nastase, heeft zichzelf neergeschoten nadat hij veroordeeld was wegens corruptie. Vermoedelijk ondernam Nastase, die twee jaar cel kreeg, een zelfmoordpoging.

Het Roemeense openbaar ministerie heeft een onderzoek ingesteld. Nastase (61) werd gisteren geopereerd in een ziekenhuis in Boedapest. De kogel die hij zichzelf toediende, woensdagavond, trof hem in de hals. Volgens zijn artsen is Nastases toestand stabiel. Eerder had ook huidig premier Victor Ponta gezegd dat zijn gezondheidssituatie "onder controle" is. Ponta bracht Nastase een bezoek en zei dat "dat mijn recht en mijn plicht is".

De als bij mirakel niet fatale zelfbeschieting vond plaats enkele uren na zijn veroordeling voor corruptie. De celstraf werd uitgesproken nadat de rechtbank eerder dit jaar tot het besluit gekomen was dat Nastase zijn verkiezingscampagne van 2004 met onwettige middelen gefinancierd had. Nastase was tegen dat vonnis in beroep gegaan, maar beet uiteindelijk in het zand. De uitspraak en strafmaat van woensdag zijn definitief.

Nastase, een sociaaldemocraat, heeft zelf altijd zijn onschuld staande gehouden. Volgens hem liggen er politieke motieven aan zijn vervolging ten grondslag. De politicus wil nu naar het Hof van de Rechten van de Mens in Straatsburg trekken.

Maar zo hebben de meeste Roemenen het niet begrepen. In de pers klonk opluchting door dat Nastase, die destijds anderhalf miljoen euro kreeg van zakenlui, veroordeeld is. Zo noemt de krant Adevarul het vonnis "zonder voorgaande" en sprak România Libera van "een goed begin". Het blad refereerde daarbij aan het feit dat politici voor het eerst in twintig jaar niet meer vrijuitgaan. "Dit is het begin van een reeks slapeloze nachten voor al wie corruptie heeft begaan."