Hij begon te bodybuilden, bezocht kaartenlegster, en wurgde zijn vriendin

© BELGA

Op het assisenproces in Brugge tegen Kenny Terryn (24) heeft procureur-generaal Tom Janssens donderdag de akte van beschuldiging voorgelezen. De beschuldigde wurgde zijn vriendinnetje Kimberley Courtens (20) op 12 september 2014 in hun appartement in Hooglede. Voor moord riskeert hij levenslange opsluiting.

sdv

Het koppel was een half jaar samen toen ze een maand voor de feiten gingen samenwonen in een appartementsgebouw in de Hogestraat in Hooglede. Aanvankelijk ging alles goed, al kampte de beschuldigde met gezondheidsproblemen. Die problemen van psychische aard zorgden voor spanningen binnen het jonge koppel. Op 12 september 2014 ontstond een nieuwe ruzie toen Terryn over zijn zelfmoordneigingen sprak. De beschuldigde probeerde zijn vriendin te kussen, maar die duwde hem weg. Op dat moment zijn de stoppen doorgeslagen, verklaarde Terryn meermaals tijdens het onderzoek. Na een wurging van enkele seconden viel Kimberley Courtens al op de grond. De beschuldigde bleef nog ongeveer twee minuten haar keel dichtdrukken.

Na de feiten dumpte Terry het lichaam van het slachtoffer twee kilometer verderop in een gracht in de Kleine Stadenstraat in Hooglede. Met wat gras probeerde hij het lijk te bedekken. Uiteindelijk kreeg Terryn diezelfde namiddag wroeging en biechtte hij de feiten op aan zijn moeder. Het levenloze lichaam van het slachtoffer werd die nacht op aanwijzen van de beschuldigde teruggevonden.

Het motief voor de feiten blijft een groot vraagteken. De maanden voor de feiten zat Terryn weliswaar niet goed in zijn vel. Hij ging ten rade bij twee kaartlegsters, die met hun beweringen mogelijk de negatieve gevoelens gevoed hebben. De beschuldigde was bang dat zijn vriendin hem ging verlaten, al was daar eigenlijk geen concrete aanleiding voor. Beide kaartlegsters zullen op het proces een getuigenis afleggen.

Het moraliteitsonderzoek toonde aan dat Kenny Terryn wel vaker agressief uit de hoek kwam, onder andere tegenover zijn ex-vriendin. Op het einde van de relatie greep hij haar zelfs eens bij de keel. Nadat hij in 2008 slachtoffer werd van zinloos geweld stortte de beschuldigde zich op powertraining. Daarvoor gebruikte hij ook voedingssupplementen. Verschillende getuigen omschreven hem in die periode als ziekelijk jaloers. Op het moment van de feiten had Terryn nog een blanco strafblad.

Volgens de gerechtspsychiater kampt de beschuldigde met een hechtingsprobleem. Dokter Paul Lodewyck stelde vast dat Terryn zich erg onzeker voelde en een enorme vrees had zijn partner te verliezen. De deskundigen zijn van oordeel dat de beschuldigde nood heeft aan verdere opvolging en begeleiding. “Situaties van krenking en/of verlating kunnen gevoelens van woede triggeren. De risicotaxatie wees op een verhoogd risicoprofiel, vooral in de relationele sfeer”, klinkt het in de akte van beschuldiging.

"Oordeel niet te snel"

De verdediging is van mening dat Kenny Terryn (24) zijn vriendin Kimberley Courtens (20) op 12 september 2014 niet met voorbedachten rade van het leven beroofde.

Van bij de start van het onderzoek wordt de beschuldigde verdedigd door meester Jelle Dejaegher. Op het assisenproces treedt ook meester Christian Vandenbogaerde op als advocaat van Kenny Terryn. "Wij zullen geen spelletjes spelen, geen theater of show verkopen. U zal dat misschien saai vinden, maar het zijn hier niet de Amerikaanse verkiezingen. Het gaat hier over een jongen die het leven ontneemt van een meisje dat smoorverliefd is op hem, en hij ook op haar", aldus meester Vandenbogaerde.

De verdediging liet nog niet te veel in haar kaarten kijken. Het is wel duidelijk dat de voorbedachtheid zal betwist worden. "Dat zal de vraag zijn. Is hier sprake van moord? Onze vraag is: oordeel niet te vlug. Wacht tot donderdag om te oordelen."

De gezondheidstoestand van beschuldigde Kenny Terryn is volgens meester Vandenbogaerde cruciaal geweest binnen de relatie. "U zal zijn huisdokter zien, maar ook specialisten, een psychiater en een psycholoog. Dat heeft allemaal zijn belang. We zijn allemaal mensen van vlees en bloed, van beenderen en zenuwen." De dag voor de feiten wilde Kenny Terryn zich zelfs laten opnemen voor zijn psychische problemen. "Ze stonden al op de parking, maar Kimberley voelde zich niet lekker bij die opname. Van dat soort kleine dingen kan een mensenleven afhangen."

Maandagochtend gaat het proces echt van start. Dan zal voorzitter Boudewijn Desmet de beschuldigde verhoren. De uitspraak wordt ten vroegste donderdagavond 17 november verwacht. Kenny Terryn riskeert levenslange opsluiting.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen