Direct naar artikelinhoud

Moskou: 'Escalatie Noord-Korea dreigt'

Rusland heeft gewaarschuwd dat de spanning rond Noord-Korea uit de hand kan lopen. Door alle militaire activiteit dreigt een 'vicieuze cirkel', meent minister Sergei Lavrov van Defensie.

De bewindsman riep de VS en Noord-Korea op tot kalmte en drong er bij beide landen op aan te stoppen met hun militaire machtsvertoon. In bedekte termen bekritiseerde hij Amerika voor de vluchten van twee stealth-B2-bommenwerpers, die deze week meededen aan gemeenschappelijke legeroefeningen met Zuid-Korea. "Er worden eenzijdige stappen genomen rond Noord-Korea die tot uiting komen in een toename van militaire activiteit", aldus Lavrov.

Tegelijkertijd veroordeelde de Rus het bewind in Pyongyang, dat het leger opdracht gaf raketten in staat van paraatheid te brengen. De raketten zouden klaarstaan om "op elk moment het vasteland van de VS en van Amerikaanse bases in Zuid-Korea en in de Stille Oceaan aan te vallen". Volgens de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un is de tijd aangebroken om "een rekening te vereffenen". Lavrov noemde de acties "onaanvaardbaar".

De Amerikaanse minister van Defensie Chuck Hagel ontkende dat de vluchten van de B-2's de spanning hebben opgevoerd. Hij zei dat de Noord-Koreanen moeten begrijpen "dat het gevaarlijk is wat zij aan het doen zijn". Volgens Hagel moet de "provocerende en oorlogszuchtige" taal van Kim Jong-un serieus worden genomen.

De spanning op het Koreaanse schiereiland is opgelopen nadat Pyongyang in februari een derde kernproef had uitgevoerd. Het Noord-Koreaanse staatspersbureau publiceerde vrijdag een foto van Kim Jong-un en vier militairen met op de achtergrond een lijst van wapentuig en een kaart met lijnen naar de Amerikaanse westkust. Het is niet duidelijk of het overzicht van de bewapening per ongeluk is gepubliceerd of dat het beeld bewust is verspreid als dreigement.