Direct naar artikelinhoud

Moskou jaagt op zwarte weduwen

De Russische autoriteiten zijn op jacht naar drie vrouwen die van plan zouden zijn zelfmoordaanslagen te plegen tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji. Het gaat om 'zwarte weduwen' uit deelrepubliek Dagestan, een broeinest van islamitisch terrorisme op minder dan 600 kilometer van Sotsji.

Folders met foto's van de drie potentiële zelfmoordterroristen zijn in hotels en op het vliegveld in Sotsji verspreid en ook op televisie en via sociale media vertoond. Rusland wil de buitenwereld duidelijk maken dat het de beveiliging van de Olympische Spelen alleszins onder controle heeft.

Een van de vrouwen, de 22-jarige Ruzanna Ibragimova, ook bekend als Salima, zou tien dagen geleden al in Sotsji zijn aangekomen en zijn gezien in het centrum van de stad. Het is onduidelijk hoe Ibragimova de zwaar beveiligde stad is kunnen binnenkomen.

Zwarte weduwen zijn vaak jonge vrouwen van omgekomen moslimstrijders uit de noordelijke Kaukasus die wraakacties uitvoeren als zelfmoordterrorist. Ze waren onder meer betrokken bij de bloedige gijzelingen van het Dubrovkatheater in Moskou in 2002 en de school in Beslan in 2004.

Ibragimova is de weduwe van een jihadist die vorig jaar werd gedood in een vuurgevecht met de politie. Ze wordt omschreven als licht hinkend en voorzien van een 10 cm lang litteken op haar linkerwang. De twee andere gezochte vrouwen, Zaira Aliyeva (26) en Dzhannet Tsakhayeva (34), zijn ook getraind om "terreurdaden te plegen".

Bloed van moslims

De Russische politie heeft gisteren een vooraanstaande jihadist gedood in Dagestan, meldde het Nationale Antiterrorismecomité gisteren. Eldar Magatov was de leider van een groep opstandelingen in het district Babyurt en werd verdacht van talloze aanslagen.

Zondag dook in Dagestan een video op van de jihadistische groepering Vilajat Dagestan waarin twee militanten de verantwoordelijkheid opeisen voor de twee zelfmoordaanslagen in Volgograd, eind vorige maand. Daarbij kwamen 34 mensen om het leven.

De mannen waarschuwen de Russische president Vladimir Poetin voor een 'presentje' tijdens de Spelen, vanwege 'het bloed van onschuldige moslims dat in de hele wereld wordt vergoten'. "Ook voor de toeristen die komen zal er een geschenk zijn", aldus de twee.

Zowel Ibragimova als de mannen in de video worden in verband gebracht met het Kaukasisch Emiraat, een separatistische beweging die strijdt tegen het Russische bewind. Ze willen een streng-islamitische staat vestigen in de noordelijke Kaukasus, van Krasnodar aan de Zwarte Zee tot aan Dagestan.

De beweging wordt geleid door de Tsjetsjeense krijgsheer Doku Umarov. Die riep zijn volgelingen juli vorig jaar op om aanslagen te plegen op de Spelen in Sotsji, die hij typeert als "satanische dansen op de beenderen van onze voorouders". Volgens onbevestigde berichten is Umarov overigens dood.

De Olympische Winterspelen in Sotsji worden gehouden van 7 tot 23 februari. Poetin heeft aangekondigd dat er voor de veiligheid circa 40.000 politie- en veiligheidsagenten worden ingeschakeld. Er is echter zorg over de 'zachte doelen' buiten de sportlocaties, zoals bussen en toeristenfaciliteiten.

Het Amerikaanse leger heeft Rusland steun aangeboden bij de beveiliging. De VS stellen voor 'onvoorziene gebeurtenissen' twee marineschepen in de Zwarte Zee beschikbaar. Ook kan Rusland rekenen op luchtsteun.