Direct naar artikelinhoud

'Forbes' maakt meest overbetaalde acteurs bekend

Komiek Adam Sandler is met een loonbriefje van pakweg 15 miljoen dollar per film de meest overbetaalde acteur in Hollywood. Dat becijferde het Amerikaanse tijdschrift Forbes. Ook Reese Witherspoon, Nicolas Cage en Jennifer Aniston zijn goed voor een top 10-plaats.

Nu het einde van het jaar in zicht komt duiken ook de beruchte Forbes-lijstjes weer op. Voor het lijstje met meest overbetaalde Hollywoodsterren combineerden de cijferaars van het blad het gemiddelde loon van een hele reeks acteurs en actrices met de opbrengsten van de laatste drie films die ze de voorbije drie jaar maakten. Op die manier proberen ze te bepalen welke Hollywoodsterren de beste prijs-kwaliteitverhouding bieden.

Dat blijkt wat Adam Sandler betreft nogal tegen te vallen. De man heeft dan wel al een aantal hits achter zijn naam staan, zijn laatste twee films Jack and Jill en That's My Boy flopten waardoor Sandler zich dit jaar de meest overbetaalde acteur van Hollywood mag noemen. Al klinkt dat erger dan het eigenlijk is. Ook met zijn laatste drie mindere films bracht Sandler behoorlijk wat geld in het laatje. Voor elke dollar die hij werd betaald kwamen er 3,40 dollar aan inkomsten binnen.

Toch scoort Sandler best zo snel mogelijk een bioscoophit, wil hij ook in de toekomst een even royaal belegde boterham blijven verdienen. Een acteur met garantie op succes, zoals Sandler er in het verleden een was, kan het zich permitteren om een voorschot met behoorlijk wat nullen te eisen. Wanneer een carrière in het slop raakt wordt op dat voorschot beknibbeld. De ster in kwestie krijgt dan minder op voorhand betaald maar ziet, wanneer zijn film alsnog een succes wordt, na afloop zijn of haar bankrekening aantikken.

Oscarwinnaar

De tweede plaats op het weinig benijdenswaardige lijstje is voor Katherine Heigl. De actrice maakte naam als Dr. Izzie Stevens in Grey's Anatomy en duikt nu vooral op in romantische komedies allerhande. Passages die niet altijd even succesvol verlopen. Haar laatste twee films - Killers en One for the Money - bleven onder de verwachtingen, met een return van amper 3,50 dollar per betaalde dollar en een tweede plaats in het lijstje met overbetaalde Hollywoodsterren tot gevolg.

Reese Witherspoon vervolledigt de top drie. De actrice, die een Oscar op de schouw heeft staan voor haar rol in Walk the Line, was vorig jaar ook al derde en slaagt er deze keer met films als Mud en This Means War niet in om het beter te doen. Al levert ze met een return van 3,90 dollar per geïnvesteerde dollar nog steeds een behoorlijk rendement.

Verderop in de lijst duiken nog grotere namen als Nicolas Cage (6 dollar return), Jennifer Aniston (10,60 dollar return) en Matt Damon (10,60 dollar return) op. Dat ook zij, ondanks hun behoorlijk winstgevende films, in het lijstje prijken heeft alles te maken met de berekeningswijze die Forbes hanteert. Acteurs die de laatste drie jaar niet in minimum drie films te zien waren komen immers niet in aanmerking. Meteen de reden waarom Drew Barrymore, in 2011 goed voor de eerste plaats met een return van amper 40 dollarcent per geïnvesteerde dollar, dit jaar niet meer in het Forbes-lijstje opduikt.