Direct naar artikelinhoud

Gevaarlijke primeur: 3D-printer drukt vuurwapen

Met de technologie waren eerder al een schedel en een onderkaak geproduceerd. Maar je kunt er dus ook destructieve dingen mee maken. Een Amerikaan is erin geslaagd een schot te lossen met een door een 3D-printer 'gedrukt' wapen. Een gevaarlijk precedent.

Het is een technologie die volgens velen de wereld zal veranderen, of misschien beter: al aan het veranderen is. Dankzij 3D-printing wordt het stilaan mogelijk om zowat al het denkbare te 'printen', en wel in het formaat en op het moment dat u het zelf wil. De revolutie zit, behalve in de technologie, natuurlijk ook in het economische model: voortaan zou u niet langer afhankelijk zijn van producenten, maar zelf de producent van de door u gewenste goederen worden.

3D-printing is de kinderschoenen vandaag volop aan het ontgroeien, niet in de laatste plaats omdat de printers met de dag goedkoper worden.

Helemaal vooraan in de revolutie staat MakerBot, een bedrijf dat de "Apple van het 3D-printen" wil worden en vandaag al 3D-printers aanbiedt voor een goeie 1.500 euro. MakerBot biedt behalve printers ook blauwdrukken of recepten aan. Zo kon je er tot voor kort ook de blauwdrukken kopen om wapenonderdelen mee te printen.

Tot voor kort, want de recepten verdwenen - al dan niet toevallig - uit het assortiment na het bloedbad op de school in Newton. Een vorm van censuur, zo vond Cody Wilson, een 25-jarige rechtenstudent aan de universiteit van Texas die zichzelf een crypto-anarchist noemt. Met DEFCAD.com startte hij onlangs een 'file sharing site' waarop je in de toekomst alle soorten recepten voor 3D-printers zou moeten kunnen downloaden. Daarbij dus ook de recepten voor het printen van wapens.

Dat 3D-printers ook vuurwapens kunnen drukken, bewees Wilson het afgelopen weekend zelf. In het bijzijn van het Amerikaanse zakenblad Forbes haalde Wilson de trekker over van een geprint geweer. Het wapen, dat nagenoeg volledig uit plastic was vervaardigd, doopte hij het Wiki Weapon, oftewel de Liberator.

De bevrijder dus, want om de vrijheid is het Wilson naar eigen zeggen te doen. "Er is een wereldwijde vraag naar wapens", zo vertelde de student aan de BBC. "Bepaalde landen verbieden vuurwapens, maar zoiets kan voortaan gewoon niet meer. Ik heb een wereld voor ogen waar de technologie toelaat om alles te hebben wat je maar wil. Het is niet meer aan de politiek om dat te bepalen."

Wilsons experiment wordt uiteraard niet overal gesmaakt. In december al werd hij door het Amerikaanse technologietijdschrift Wired genoemd in de "top 15 van gevaarlijkste mensen ter wereld". Antiwapenactivisten waarschuwen ondertussen dat deze technologie er binnen afzienbare tijd voor kan zorgen dat om het even wie zonder enige controle een wapen zal kunnen printen.

De Europese politieorganisatie Europol liet de BBC gisteren weten dat ze de ontwikkelingen op de voet volgt. Volgens Victoria Baines van de afdeling cybermisdaad bij Europol volgen criminelen voorlopig nog vooral de traditionele paden om aan wapens te raken. Maar 3D-printing zou daar dus snel verandering in kunnen brengen.

In misdaadkringen is 3D-printing trouwens al lang geen toekomstmuziek meer. Twee jaar geleden werd een Amerikaanse bende opgepakt die met een 3D-printer een kit had gedrukt waarmee ze honderdduizenden dollars bij elkaar skimden.