Direct naar artikelinhoud

Google investeert 300 miljoen in Bergen

Google gaat 300 miljoen euro extra investeren in zijn datacentrum bij Bergen. Dat kondigde het bedrijf aan tijdens een bezoek van premier Elio Di Rupo.

De bouw van het datacentrum zal op korte termijn 300 tot 350 tijdelijke jobs in de bouwsector opleveren. Over het aantal mensen dat bij Google zelf aan de slag zal kunnen gaan, wil de internetgigant zich nog niet uitspreken. "Er zal gefaseerd extra personeel aangeworven worden in functie van de behoefte", aldus een woordvoerder.

De site in Baudour (Saint-Ghislain), nabij Bergen, huisvest een van de drie Google-datacenters in Europa. De andere staan in Ierland en Finland. Na een eerste investering van 250 miljoen ging de site in Bergen in september 2010 van start. Momenteel werken er ongeveer 120 mensen op permanente basis. Met de extra 300 miljoen zal de site drie jaar later verdubbelen in oppervlakte. "De werken zijn net van start gegaan", kondigde hardware operations manager Freddy Bonhomme aan. De bouwwerken zullen 300 tot 350 tijdelijke jobs opleveren, klonk het.

Hoeveel duurzame jobs de extra investering oplevert, kan Google niet zeggen. "Dat hangt af van onze noden", preciseerde directeur van het datacenter Al Verney.

Bonhomme benadrukte ook dat het datacenter erg energiezuinig werkt. De nieuwe installatie zal dezelfde infrastructuur voor koeling via verdamping gebruiken. Het center van Saint-Ghislain zal zo volgens Google 50 procent energie besparen in vergelijking met een gemiddeld datacentrum.

Di Rupo was verheugd over de investering, die volgens hem de aantrekkelijkheid van België illustreert. "De aanzienlijke investering van Google bewijst dat België een belangrijke zakelijke bestemming is, ook voor nieuwe technologieën. Hoewel we door een moeilijke economische periode gaan, blijven we grote investeringen binnenhalen van internationale bedrijven", benadrukte hij.

"We zijn op de goede weg", zei de premier. Hij pleitte nog voor een "intensere toenadering tusen het onderwijs en de bedrijven", naar het voorbeeld van wat in Duitsland gebeurt.

Google Music komt ook naar België

Google Music komt binnenkort ook naar België. Google kondigt aan dat de muziekdienst daarnaast in Luxemburg, Oostenrijk, Portugal, Ierland en Nieuw-Zeeland wordt gelanceerd.

Met Google Music kun je audiobestanden in de Googlecloud opslaan en streamen via een Androidapparaat of webbrowser. Het magazine Bright schrijft dat het volgens Google Nederland nog niet helemaal duidelijk is wanneer ook Nederlandse consumenten van de dienst gebruik kunnen maken.

Google Music zag in 2011 het levenslicht en was tot nu toe alleen beschikbaar in Frankrijk, Duitsland, de Verenigde Staten, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.