Direct naar artikelinhoud

Lang leve chaos, vrijheid en energie

Het gloednieuwe festival Uncanny Valley noemt zichzelf een open huwelijk tussen undergroundmuziek en beeldende kunst. Centraal tijdens deze eerste editie staat een vrijage met hedendaagse avant-helden die "de chaos, vrijheid en energie" van het legendarische Los Angeles Free Music Society-collectief omarmt. De LAFMS? Die ontstond in de seventies aan de Amerikaanse Westkust. Een stelletje art-pranksters legde het toen aan met Grote Kunst en avant-garde, maar deed dat in een trashy zandbak waar B-films, knullige tekenfilms, noise en freejazz elkaar bestookten als door snoepgoed opgefokte kleuters.

Een van de hoofdrolspelers in deze Society is Paul McCarthy, die op zaterdag 11 juni mee aanschuift in een panelgesprek in de Vooruit. Hij zal er die dag ook optreden met zijn cultgroep Extended Organ. Nog op het muzikale programma: de noiseniks Wolf Eyes en het dadaïstische trio Volcano The Bear, dat ook inspiratie vond bij LAFMS. Daarnaast presenteert Floris Vanhoof een eigen installatie én videowerk uit het LAFMS-archief.

Vier dagen lang staan er in Vooruit, S.M.A.K. en 019 Gent expo's en optredens op het programma. Je kunt een dagticket of meteen een weekticket kopen. Verwacht veel muziek, maar vooral: véél weirdness.

Uncanny Festival

8-11 juni, Vooruit, S.M.A.K. en 019 Gent, vooruit.be