Direct naar artikelinhoud

Britten spelen spel hard, en met succes

Het Verenigd Koninkrijk moet maar de helft van het oorspronkelijke bedrag van 2,1 miljard euro bijdragen aan de Europese begroting. Ook de termijn waarop de Britten met het geld over de brug moeten komen werd verlengd.

Vlak voor de EU-raad voor Financiën, gisteren in Brussel, maakte de bevoegde Brits minister George Osborne het standpunt van Groot-Brittannië nog eens goed duidelijk. "De eis van de Europese Unie dat het Verenigd Koninkrijk op 1 december 2,1 miljard euro extra zou bijdragen is absoluut onaanvaardbaar. Ik zal er dan ook alles aan doen om een betere deal voor ons land te krijgen."

Moord en brand

Het harde spel van Osborne en de gehele Britse regering heeft blijkbaar resultaat gehad. Het bedrag dat het Verenigd Koninkrijk extra aan de Europese begroting zou moeten bijdragen is ongeveer gehalveerd. Bovendien mag Groot-Brittannië het bedrag van iets meer dan een miljard euro in twee schijven betalen. Een eerste betaling op 1 december. Een tweede zal volgen in september 2015.

Met het uitstel komen de ministers tegemoet aan een Brits offensief. Op een Europese top had premier David Cameron twee weken geleden moord en brand geschreeuwd toen bleek dat Londen als gevolg van een herziening van de nationale bijdragen een extra factuur van 2,1 miljard euro moest ophoesten tegen 1 december. Ook Nederland (642 miljoen euro) en enkele andere landen moesten met extra geld over de brug komen, op straffe van interesten.

Gisteren stemden de ministers ermee in dat de Britten, de Nederlanders en de andere betrokken landen de mogelijkheid krijgen om de betalingen in schijven te storten, met 1 september 2015 als uiterste betalingsdatum. "Een groot succes", reageerde de Britse minister George Osborne. Hij deelde mee dat Londen zal betalen in twee schijven in de tweede helft van het jaar. Voor de Britse parlementsverkiezingen in mei wordt dus geen geld overgemaakt.

Osborne claimde bovendien dat hij de factuur had gehalveerd tot ongeveer 1 miljard euro. De minister rekende gemakshalve wel de traditionele Britse korting op de nationale bijdrage mee.

Inschikkelijkheid

Bevoegd eurocommissaris Kristalina Georgieva beklemtoonde het uitzonderlijke karakter van de situatie. Elk jaar worden de bijdrages aan de Europese begroting op het einde van het jaar herzien in functie van schommelingen in het bruto nationaal inkomen van de lidstaten. Het ene jaar moet een regering wat bijbetalen, het andere jaar krijgt ze wat terug. Doorgaans zijn dat routineklusjes die zich ver van de media en de politici afspelen. Vorig jaar ging het bijvoorbeeld om amper 360 miljoen euro.

Als gevolg van nieuwe spelregels stond er dit jaar echter plots 9,5 miljard euro op het spel. Bovendien bleek er slechts zes weken tijd om de factuur te betalen. Georgieva gaat nu op vraag van de ministers een voorstel uitwerken om een herhaling van een dergelijke scenario te voorkomen. Volgens dat voorstel kan er in schijven betaald worden als er zich buitengewone omstandigheden voordoen.

In ruil voor de toegift van vandaag wordt van de Britten dan ook enige inschikkelijkheid verwacht wanneer de lidstaten en het Europees Parlement volgende week onderhandelingen aanvatten over de amendering van de begroting voor dit jaar en de ontwerpbegroting voor 2015.