Direct naar artikelinhoud

Geen examens op 15 december

De meeste scholen plannen geen examens op de aangekondigde stakingsdag van 15 december, zo leert een rondvraag bij 128 middelbare scholen in Vlaanderen en Brussel. 82 directies hebben nu al beslist om het examenrooster die dag blank te laten.

In de meeste middelbare scholen van Vlaanderen en Brussel is het nu al een uitgemaakte zaak: er zullen geen examens afgenomen worden op maandag 15 december, aangekondigd als een dag van algemene staking. De directies van die scholen houden er rekening mee dat leerkrachten mee zullen staken en vooral dat leerlingen niet op school geraken door stakingen bij het openbaar vervoer. Doorgaans wordt er gekozen om de examensessie een dag vroeger te starten.

Slechts zeventien scholen handhaven 15 december als examendag. Het Heilig Hart van Maria in Berlaar bijvoorbeeld. Directeur van de bovenbouw Jan van Craen: "Onze examens gaan gewoon door. Onze leerlingen moeten niet gestraft worden omdat er gestaakt wordt. Wij zullen ouders en leerlingen op tijd verwittigen dat ze alternatieven moeten zoeken voor het openbaar vervoer."

Afwachten

Directeur Pamela Bruers van Atheneum Plus in Hasselt volgt die redenering. "Scholen worden gewoon voor het blok gezet en leerlingen tekortgedaan. We zitten zo krap qua aantal examendagen en het aantal vakken dat geëxamineerd moet worden, dat we het ons niet kunnen permitteren er een dag uit te laten. Gelukkig komen veel van onze leerlingen met de fiets of brengen de ouders hen." Maar Bruers voorziet een uitweg. "Wie er toch niet zou geraken, mag dat vak na de kerstvakantie inhalen."

In 24 scholen is de beslissing nog niet gevallen. Ofwel wacht de directie op instructies vanuit de onderwijskoepel, ofwel wordt de praktische knoop pas na de herfstvakantie doorgehakt. De directies die dan pas zullen beslissen, overwegen nu doorgaans al wel om af te zien van examens op 15 december. In Sint-Rembert in Torhout bijvoorbeeld. "We maken de examenplanning pas op tegen midden november. Daarom wachten we nog even af of die staking er komt of niet", zegt directrice Ann Stael. "Indien wel nemen we een beslissing in het belang van de leerlingen. Een dagje vroeger starten lijkt me de meest billijke keuze, maar we moeten ook opletten dat we de examenperiode niet te lang maken."

Het Vlaams Verbond van het Katholiek Secundair onderwijs raadt zijn scholen aan "rekening te houden" met de aangekondigde staking bij de organisatie van de kerstexamens. "Wanneer een school problemen verwacht voor een goed verloop van de examens, kan zij hierop anticiperen door die dag geen proeven of examens te organiseren", zegt communicatieverantwoordelijke Willy Bombeek.

Evaluatie

Volgens Bombeek rijst er wel nog een ander probleem. "Scholen kunnen maar een maximaal aantal dagen besteden aan evaluatie en zo'n evaluatieperiode mag niet onderbroken worden. Wij zijn van mening dat zo'n stakingsdag in de proefwerkenreeks niet wordt meegenomen in dat aantal dagen. We hopen dat de minister die mening deelt."

Het Onderwijssecretariaat van de Steden en Gemeenten (OVSG) wacht nog een overleg af tussen vakbonden en werkgevers, voorzien kort na de herfstvakantie, en rekent op het AgODi (Agentschap voor Onderwijsdiensten) om bij de minister te toetsen hoe die de zaken ziet. "Nadien zal via het e-zine Schooldirect nog gecommuniceerd worden met de directies", aldus woordvoerder Anne Berckmoes. Bij het Gemeenschapsonderwijs zal men "de zaak binnenkort bekijken", zegt woordvoerder Sarina Simenon.