Direct naar artikelinhoud

Spanje draait abortusklok terug

Drie jaar nadat de nieuwe, liberalere abortuswet in voege was gegaan, wil de Spaanse regering opnieuw een strengere wet invoeren. Oppositie en activisten trokken afgelopen weekend massaal de straat op.

De huidige wet maakt abortus op vraag mogelijk in de eerste veertien weken van de zwangerschap. Die wet werd in 2010 goedgekeurd door de toenmalige progressieve regering van de socialistische premier Zapatero. Het nieuwe wetsontwerp, dat zo goed als zeker door het door conservatieven gedomineerde parlement zal worden goedgekeurd, zal van Spanje een van de strengste landen van Europa maken inzake zwangerschapsonderbreking. Madrid gaat daarmee in tegen de trend van de afgelopen jaren om abortuswetgeving te liberaliseren. Abortus is enkel nog volledig verboden in Malta en erg streng gelimiteerd Andorra en Polen. Maar dit jaar keurde zelfs het ultrakatholieke Ierland een wet goed die abortus in bepaalde gevallen toestaat.

Het nieuwe wetsontwerp staat zwangerschapsonderbreking enkel toe na een verkrachting of als het leven van de moeder fysiek of mentaal in gevaar is door de zwangerschap. Een abortus vragen als de foetus misvormd is, kan niet meer als de nieuwe wet goedgekeurd is. Om een abortus te verkrijgen, zal een vrouw voortaan de goedkeuring van twee artsen buiten de abortuskliniek moeten hebben en een reflectieperiode van zeven dagen in acht moeten nemen. Minderjarige meisjes zullen de toestemming van hun ouders moeten kunnen voorleggen en moeten door hen vergezeld worden om een abortus aan te vragen.

Het wetsontwerp werd vrijdag goedgekeurd door de regering. Vooraf bleek uit een peiling dat zowat 46 procent van de bevolking voor de huidige, liberalere wet is, terwijl 41 procent een strikter beleid wil. Met het nieuwe wetsvoorstel vervult de conservatieve Partido Popular (PP) van premier Mariano Rajoy een belofte die de partij aan haar kiezers deed tijdens de verkiezingscampagne van 2011.

"We kunnen niet toestaan dat het leven van een ongeboren baby enkel maar afhangt van de beslissing van de moeder", zei een tevreden justitieminister Ruiz-Gallardon.

De nieuwe wet is meteen ook een poging van de PP om haar imago te redden bij de meest conservatieve onder haar kiezers. Die toonden zich de afgelopen tijd niet meteen tevreden over de fikse belastingverhogingen, de vrijlating van Baskische separatisten en de onafhankelijkheidswind die door Catalonië waait. De partij van Rajoy verloor dan ook een pak steun in opiniepeilingen.

'Ergste optie'

Vrouwenrechtenactivisten zeggen dat de klok bijna dertig jaar terug wordt gedraaid. Voor 1985 gold nog een totaalverbod op abortus, maar daarna werd de praktijk in bepaalde omstandigheden, onder meer bij misvormde foetussen, uit de strafwet gehaald. "Dit is de ergste optie die we hadden verwacht", reageerde Francisca Garcia, voorzitter van ACAI, de associatie voor abortusklinieken, aan Reuters. "Hierdoor wordt Spanje een van de strengste landen. En dat terwijl het aantal abortussen in de afgelopen jaren nauwelijks gestegen is."