Direct naar artikelinhoud

Homokoppel mag draagmoederbaby naar België laten komen

Ze blijven voorzichtig, na twee jaar hebben Peter Meurrens en zijn man Laurent Ghilain al te vaak ten onrechte gehoopt. Maar toch: gisteren besliste de rechter dat Samuel, hun tweejarig zoontje dat in Oekraïne verwekt werd bij een draagmoeder, naar België mag komen.

Via een reportage in het Eén-programma Koppen is de strijd van Peter Meurrens en Laurent Ghilain ook bij ons bekend. Dik twee jaar geleden beslisten ze, via een Oekraïense commerciële organisatie, een kind te verwekken bij een draagmoeder. Meurrens contacteerde vooraf het Belgisch consulaat in Oekraïne. “Om zeker te zijn dat de organisatie waarmee we werkten betrouwbaar was”, zegt Meurrens. ”De consul antwoordde dat hij het zou uitzoeken en gaf me ook de raad te controleren hoe het zat rond draagmoederschap. Verder hoorde ik er niks meer van.” Meurrens en Ghilain beslisten al verder te gaan, het kind werd verwekt en na de bevalling stond de draagmoeder het ook af. Laurent werd als biologische vader erkend als enige ouder. Alleen: het Belgische consulaat weigerde Samuel, zoals de kleine jongen genoemd werd, een Belgisch paspoort te geven. “Als de consul van bij mijn eerste vraag had gezegd dat dat het probleem zou zijn, dan hadden we misschien een andere weg gekozen. Bovendien dachten we dat Oekraïne moeilijkheden zou opleveren, maar niet België.” De twee jaar die volgden, werden een lijdensweg. Meurrens en Ghilain brachten Samuel aanvankelijk in een pleeggezin onder, wat makkelijk 1.000 euro per maand kostte. Toen de hele procedure maar bleef aanslepen en het geld op raakte, beslisten ze het kind uiteindelijk op clandestiene manier de grens over te smokkelen. Wat mislukte. “De twee vriendinnen die het voor ons wilden doen, vlogen de gevangenis in en Laurent en ikzelf mogen Oekraïne niet meer binnen”, zegt Meurrens. Samuel werd ondergebracht in een weeshuis, Meurrens en Ghilain gingen in België verder de juridische strijd aan om hun zoon. De uitspraak van gisteren is hoopvol: Samuel zou naar België mogen. Waarbij ‘zou’ een belangrijk woord is.

“Er kan nog beroep aangetekend worden tegen deze beslissing”, zegt Meurrens. ”Dus tot zolang ga ik niet juichen, champagne drinken of Samuels kamertje hier opruimen. Dat heb ik al te vaak gedaan. Natuurlijk is deze beslissing hoopvol, maar tegelijk ben ik ook zeer gefrustreerd. Het nieuws van vandaag hadden we eigenlijk net zo goed twee jaar geleden kunnen krijgen. En dan is het ook nog de vraag hoe het praktisch moet. Als geëist wordt dat de biologische vader, mijn man Laurent dus, hem gaat ophalen, is dat ook een probleem. Wij mogen immers nog altijd Oekraïne niet binnen.”

Tegen de beslissing van de rechtbank kan het parket nog in beroep gaan. Volgens Bart Ouvry, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse zaken, werd gisteren akte genomen van de beslissing van de rechter. Een officiële reactie wilde Ouvry niet kwijt.