Direct naar artikelinhoud

Oudste blogger ter wereld is 107-jarige overgrootmoeder

SYDNEY l Ze is 107 jaar oud en spreekt steevast van 'blobbing' waarmee ze blogging bedoelt. Olive Riley uit Australië is naar alle waarschijnlijkheid de oudste mens ter wereld die op internet een dagboek bijhoudt.

"Good morning everyone. Mijn naam is Olive Riley. Ik woon in Australië, vlak bij Sydney. Ik ben geboren in Broken Hill op 20 oktober 1899. Broken Hill is een mijnstad, ver van het centrum van Australië. Mijn vriend, Mike, heeft deze blog voor mij geregeld. Hij typt en ik vertel." Zo begint Riley de eerste van een reeks lange verhalen.

Haar eerste bijdrage gaat over Kerstmis, dat ze bij een achterkleinzoon in Brisbane heeft gevierd.

Hoewel Riley over alledaagse belevenissen schrijft, kreeg ze maar liefst tachtig reacties op haar eerste tekst. Vanuit de hele wereld: uit Canada, Iran, Polen, Zuid-Afrika en ook België uitten mensen hun bewondering. "Whaoh! Amazing! You're the grand mother of all the bloggers in the world!"

Af en toe laat het geheugen Riley in de steek. In haar laatste bijdrage spreekt de Australische over haar kinderen Evelyn en Barnie, die de landing van het eerste vliegtuig in Broken Hill zagen. Maar als Mike de gegevens checkt, blijkt dat het eerste vliegtuig in 1916 neerstreek in de stad en dat Rileys kinderen toen nog niet waren geboren. Evelyn kwam ter wereld in 1918, Barnie twee jaar later.

Rechtuit is ze ook. Als Riley en Mike op een terras zitten taart te eten, vertelt hij over een man in de buurt die op zijn honderdste nog rondreed met een auto. Hij had volgens Mike een geheim waarom hij zo oud is geworden: traag zijn eten kauwen. "En Ollie, jij doet hetzelfde, dat verklaart waarom jij nog steeds onder ons bent." "Nou, ga je nog wat eten of niet? Je irriteert me", is het droge commentaar van Riley. Mike voelt op dat moment dat hij zich op glad ijs heeft begeven en schakelt veiligheidshalve over naar de Tweede Wereldoorlog.

Riley is niet de enige die op een gezegende leeftijd nog een blog bijhoudt. In Canada houdt de 93-jarige Donald Crowdis een internetdagboek bij op dontoearth.blogspot.com. (TS)

www.allaboutolive.com.au