Direct naar artikelinhoud

Sociale partners praten weer

De Groep van Tien komt morgen allicht voor het eerst samen sinds de start van de actiegolf begin november. De toplui van de sociale partners zitten er samen over het eenheidsstatuut. De kans op slagen? Quasi nihil.

Ondanks de aanhoudende acties van de vakbonden praten de sociale partners met elkaar. De Groep van Tien, waar de toplui van de werkgevers en de werknemersorganisaties in zetelen, komt deze week samen. Ze gaan het hebben over de 'losse eindjes' van het statuut arbeiders-bedienden.

Sinds de eenmaking in de zomer van 2013 bleven er enkele open vragen liggen. Ruim anderhalf jaar later is er ondanks herhaaldelijk overleg nog steeds geen oplossing. Deze week ondernemen de sociale partners een nieuwe poging. Allicht is dat morgen, maar door agendaproblemen is er nog geen definitief moment afgesproken. De vaste wil is om deze week nog samen te zitten.

Vertrouwen herstellen

Het dossier heeft geen betrekking op de besparingsplannen van de regering-Michel. Toch acht minister van Werk Kris Peeters (CD&V) dit overlegmoment erg belangrijk. Hij wil op kleinere, specifieke dossiers vooruitgang boeken om zo het vertrouwen tussen bonden, werkgevers en de regering te herstellen. Zo wil hij het sociaal overleg op gang brengen om uiteindelijk ook over de zwaardere thema's te praten, zoals de grote pensioenhervorming of de indexsprong.

Dit plannetje liep al forse averij op toen vorige week een eerste overlegmoment tussen bonden en werkgevers op niets uitdraaide. Over onder meer brugpensioen en tijdskrediet vonden ze geen vergelijk. Ook voor het statuut arbeiders-bedienden ziet het er bijzonder slecht uit.

De toon is bijzonder bits langs beide kanten. In het huidige klimaat zijn de werkgevers noch de bonden geneigd toegevingen te doen. Het struikelblok zijn de compensaties voor de werkgevers. Om de afschaffing van de carensdag te verteren heeft de regering 80 miljoen euro vrijgemaakt. De eerste ziektedag van de arbeiders werd vroeger niet betaald. Die regeling is nu afgeschaft, wat de werkgevers op extra kosten jaagt.

Samengeteld met een aantal andere compensatiemaatregelen hebben de bonden het over een cadeau van 100 miljoen euro. Onaanvaarbaar voor hen omdat er voor de werknemers weinig compensaties zijn. De werkgevers benadrukken dan weer dat zij het in de eerste plaats zijn die de eenmaking van het statuut betalen.

De 80 miljoen euro werd echter al toegekend onder de regering-Di Rupo. Er werd toen een politieke deal gesloten, waardoor de compensaties deel zouden uitmaken van de 450 miljoen euro aan relancemaatregelen die in 2015 waren gepland.

De huidige regering schuift het relanceplan op naar 2016, waardoor de bonden vrezen dat de werkgevers twee keer langs de kassa kunnen passeren: in 2015 voor de compensaties, in 2016 voor de relancemaatregelen. Toch wil Peeters de politieke deal van destijds respecteren - de 80 miljoen euro zal ook deel uitmaken van het nieuwe relanceplan.

Nieuwe acties

Het is Peeters zelf die de Groep van Tien heeft samengeroepen. Op een kernkabinet vorige week donderdag heeft hij al een aantal suggesties geformuleerd die naar een oplossing moeten leiden, onder meer over de carensdag. "Dit noem ik geen overleg", zegt ACV-voorzitter Marc Leemans. "Bij overleg versta ik dat mensen naar elkaar luisteren en dan tot een vergelijk komen. Nu moeten we gewoon goedkeuren wat de regering ons voorschotelt."

Een oplossing moet er morgen dus niet verwacht worden, laat staan dat dit de nationale stakingsdag kan voorkomen. Nieuwe acties kondigen zich aan. Na de nationale actiedag van volgende maandag willen de vakbonden uitgebreid de tijd nemen om hun acties te evalueren en de regering de tijd geven om nog openingen te maken. Komen die er niet, dan trekken ze hun mobiliseringsmachine weer op gang om in februari nieuwe acties te voeren.