Direct naar artikelinhoud

'Een grexit zou een echte ramp zijn'

Met een massabetoging op het Syntagmaplein in Athene maakten tienduizenden Grieken het donderdagnacht nog eens duidelijk: hun regering móet een akkoord bereiken met de Eurogroep. Ook voor de Brusselse Grieken is een grexit geen optie. 'Beide partijen zouden gigantisch verliezen.'

Evangelos Spanoudis

Werkt bij Europese Commissie

"Dagelijks krijgen we brieven of mails vanuit Griekenland. Of we hen hier toch niet aan een baan kunnen helpen. En even vaak staan er landgenoten hier bij ons in Brussel aan de deur, met dezelfde smeekbede."

Voor Evangelos Spanoudis, beroepshalve bij de Europese Commissie aan de slag maar ook secretaris-generaal van de Communauté Hellenique de Bruxelles, kan er geen greintje twijfel over bestaan: het idee als zou een meerderheid van de Grieken desnoods zonder Europa verder willen, slaat nergens op.

"Binnen of buiten Syriza, over alle partijgrenzen heen, zijn de meeste landgenoten in Griekenland zelf het er echt wel over eens dat een grexit dramatische gevolgen zou hebben. In die zin was de betoging van donderdagnacht voor het Griekse parlement een goed signaal. Het was een dramatische oproep aan de regering om in hemelsnaam een akkoord te sluiten. En laat me heel duidelijk zijn: beide partijen hebben gigantisch veel te verliezen bij een grexitscenario."

Spanoudis, die bij wijze van spreken in het hol van de leeuw werkt, kreeg de voorbije maanden wel eens stekelige opmerkingen te verwerken van collega's, maar tilt daar naar eigen zeggen niet te zwaar aan. "Griek zijn is soms wat problematisch geworden, maar vaak merk ik dat Belgen of buitenlanders hier gewoon niet voldoende geïnformeerd zijn of te veel in clichés denken en daardoor soms wat kort door de bocht gaan. Beide partijen zullen wat water in de wijn moeten doen, en ik hoop dat er daarvoor op de top van de laatste kans maandagavond eindelijk wat ruimte wordt gecreëerd.

"Ik denk bijvoorbeeld dat er wel degelijk nog wat bespaard kan worden in de pensioenen, maar dan niet door alle pensioen lineair te verminderen. Wel door bijvoorbeeld mensen later met pensioen te laten gaan, of door de grote misbruiken er uit te filteren. Ik ben geen dromer, en verwacht maandag zeker geen allesomvattend akkoord, maar hopelijk kunnen we wel wat tijd kopen om een evenwichtig en goed uitgewerkt langetermijnplan op tafel te leggen dat voor iedereen voldoende perspectief biedt."

Constantin Erinkoglou

Baat in Elsene restaurant uit

Constantin Erinkoglou verliet zijn geboorteland dertig jaar geleden, waarna hij in Frankrijk sociologie ging studeren. Intussen baat hij in Elsene al twintig jaar het Griekse restaurant Notos uit, dat duidelijk op een wat beter bemiddeld publiek mikt. En waar hij, zoals blijkbaar heel wat Grieken in Brussel, dagelijks brieven en mails krijgt van landgenoten met de vraag of hij niets voor hen kan doen. Jaarlijks keert hij nog enkele keren naar zijn familie in Griekenland terug, en het lot van zijn geboorteland laat hem duidelijk nog altijd niet onberoerd.

"Er zijn tientallen miljarden over de balk gesmeten in de jaren tachtig en negentig, daar moeten we niet flauw over doen. Maar toen ik Griekenland verliet, was de bevolking arm en gelukkig. Vandaag zijn de Grieken opnieuw arm, maar ongelukkig en totaal ontredderd. Ik was enkele weken terug nog in Griekenland, en geloof me: dat deed pijn aan de ogen. Grieken zijn ook een fier volk, en wat je vandaag in de media ziet, is nog maar het topje van de ijsberg. Vele mensen die het vroeger relatief goed hadden zijn te beschaamd om hun miserie te tonen. Een grexit zou de ramp enkel maar groter maken, en de meerderheid van de bevolking zit daar echt niet op te wachten. Alleen moeten we wel naar een oplossing die beide partijen echt vooruit helpt: laat het Europees geld nu eindelijk eens in de Griekse economie terechtkomen, zodat we opnieuw wat kunnen groeien. Ik ben zelf ondernemer, maar als je me nu vraagt wat de Griekse economie nog voorstelt, dan antwoord ik je heel duidelijk: die bestaat niet meer, op het toerisme na. En zelfs daar dreigen nu klappen, omwille van de negatieve perceptie.

"Tegelijk moeten de Griekse politici, ook zij die nu aan de macht zijn, zich dan ook eens als volwassenen gedragen, en met een voldragen langetermijnvisie op de proppen komen. Maar aandringen op nog meer besparingen, dat is even zinloos als misdadig: een kei kun je echt niet stropen."