Direct naar artikelinhoud

'Australian Open wordt heel erg open'

Vannacht werd er in Melbourne geloot voor de Australian Open. Het is koffiedik kijken waar de toernooifavorieten zitten. Komen ze uit de halve finales in Sydney - waar Na Li, Petra Kvitova, Victoria Azarenka

en Agnieszka Radwanska in uitstekende doen bleken - of toch uit de ziekenboeg in Melbourne Park?

Enkel op de Australian Open: Kim Clijsters die vrijwel ongestoord met dochtertje Jada, manlief, schoonvader, zus en nanny in getouw de banen waarop de kwalificaties plaatsvinden doorkruiste. De wereldvedette uit Bree werd hier en daar wel om een handtekening gevraagd maar toch veelal met rust gelaten terwijl ze naar de match van streekgenoot Ruben Bemelmans ging kijken en ook vriendin Kirsten Flipkens een hart onder de riem kwam steken.

Clijsters trainde opnieuw vroeg in de ochtend, dit keer in de Hisense Arena, de tweede overdekte arena van Melbourne Park. De Limburgse doorliep tegenover sparringpartner Stefan Wauters een stevige training en leek weinig tot geen problemen te ondervinden van haar haperende heup. Vingers gekruist dat dat minstens tot maandag zo blijft, als het eerste grandslamtoernooi van het jaar van start gaat.

Voorbereiding in de knoei

Nog wel wat andere toppers zitten in de knoei met hun voorbereiding. Maria Sjarapova, winnares van de Australian Open in 2009, speelde tot nu toe geen enkele wedstrijd om haar gekwetste enkel te sparen. Serena Williams, sinds het toernooi van Brisbane opgescheept met hetzelfde euvel, kon wel al wat trainen. "Maar de enkel is nog niet 100 procent", liet ze weten. "Het is beter dan vorige week en dat is al een stap vooruit. Ik neem het dag per dag."

Zus Venus en Andrea Petkovic meldden zich ondertussen al af en gisteren voegde zich nog een bekende naam bij de ziekenboeg in Melbourne Park. Caroline Wozniacki kwetste zich aan haar linkerpols tijdens haar kwartfinale in Sydney en moest een traantje laten bij het verlaten van de baan. "Wozniacki heeft een scan ondergaan en er is geen ernstig letsel gevonden", las een officieel statement van de Australian Open. "Ze gaat er alles aan doen om aan de start te geraken. Ze zal verdere verzorging ondergaan en een specialist bezoeken."

Meisjes die toonden wel over de juiste vorm en conditie te beschikken waren te vinden in de halve finales van het toernooi van Sydney. Na Li bijvoorbeeld bereikte daar voor het tweede jaar op rij de finale, vorig seizoen won ze die van Clijsters, door Petra Kvitova in drie sets te verslaan. De bijna 30-jarige Chinese ontnam daarmee niet alleen de Tsjechische van de kans om nummer een van de wereld te worden maar lijkt ook net op tijd op peil om haar finaleplaats op de Australian Open (die ze verloor van Clijsters) te verdedigen. "Ik sta er terug", zei Li. "Ik voel me ook sterker. Niet alleen in mijn lichaam maar ook in mijn hoofd. Ik geloof dat ik nog beter kan doen." Kvitova kon dat enkel maar beamen: "Er zijn veel kanshebsters in Melbourne en Li is er zeker eentje van."

Dat belooft voor de Oz Open, waar zeker ook Victoria Azarenka en Agnieszka Radwanska best in de gaten worden gehouden. Het was de eerste die aan het langste eind trok in hun halve finale gisteren. "De Australian Open wordt erg open", sloeg de Radwanska na afloop alvast spijkers met koppen.