Direct naar artikelinhoud

Libië verschaft nog geen duidelijkheid over Saif al-Islam

De Libische Overgangsraad (NTC) heeft drie weken respijt gevraagd aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. Die wilde vóór vandaag duidelijkheid over de vervolging van Saif al-Islam Kadhafi.

De zoon van ex-leider Kadhafi heeft sinds zijn arrestatie eind november in de woestijn nog geen advocaat gezien. De antwoorden moeten het Strafhof overtuigen dat Libië zelf in staat is Saif al-Islam een eerlijk proces te bieden.

"We willen antwoord op vijf vragen", stelt een woordvoerder van het Strafhof. Dat vaardigde in mei een arrestatiebevel uit tegen Saif. Die wordt verdacht van misdaden tegen de mensheid tijdens het onderdrukken van de opstand tegen zijn vader. Het Strafhof wilde begin december weten wanneer Saif kan worden bezocht, wanneer hij wordt overgedragen en wanneer een deskundige diens mentale toestand kan onderzoeken.

Het NTC wil Saif zelf berechten. Dat recht heeft Libië, ondanks het arrestatiebevel uit Den Haag, mits de nieuwe bestuurders kunnen aantonen dat zij een eerlijke procesgang kunnen en willen organiseren. Het uitblijven van antwoorden aan het Strafhof en de behandeling van Saif tot nu toe, wekken geen vertrouwen op dit punt. Deskundigen betwijfelen of Saif in eigen land wel een eerlijk proces kan krijgen.

"De behandeling is oké, ik ben tenminste in mijn eigen land", zei Saif zelf tegen een bezoeker van Human Rights Watch op 18 december. Deze had een half uur bezoektijd gekregen van de militaire raad van het woestijnstadje Zintan. Saif had toen geen klachten over de fysieke omstandigheden van zijn detentie: hij kreeg voldoende te eten en iedere week kwam een arts langs.