Direct naar artikelinhoud

Di Rupo en Leterme komen pas morgen samen over begroting

Premier Yves Leterme (CD&V) krijgt pas morgen uitsluitsel van formateur Di Rupo (PS) of zijn ontslagnemende regering de begroting 2012 moet opstellen. Ondertussen herhaalt de Europese Commissie haar waarschuwing dat ons land dringend moet besparen.

Eerst was het 5 à 10 september, zondag klonk het dat Yves Leterme ten laatste vandaag van de formateur wilde weten of zijn ontslagnemende regering dan wel een nieuwe regering de begroting voor 2012 zou opstellen. Uiteindelijk loopt Di Rupo pas morgen langs bij de premier om uitsluitsel te geven.

Ondertussen staat de huidige regering wel klaar om uit de startblokken te schieten van zodra blijkt dat de onderhandelende partijen het niet halen. Premier Leterme werd gisteren door begrotingsminister Guy Vanhengel (Open Vld) en staatssecretaris Melchior Wathelet (cdH) gebrieft over de voorbereidingen van de begrotingsopmaak. Hij kreeg er nog eens te horen dat er ten laatste eind september, begin oktober politieke knopen moeten worden doorgehakt. Tegen dan beschikt de regering over de meest recente cijfers van onder meer het monitoringcomité. Rond tien oktober zou alles rond moeten zijn zodat men technisch alles rondkrijgt om de begrotingsdocumenten tegen de wettelijke deadline van 31 oktober neer te leggen in het parlement. Bedoeling blijft ook dat premier Leterme op de Europese top van 17 en 18 oktober kan aankondigen hoe ons land haar begrotingsdoelstellingen wil halen.

In een rapport over de publieke financiën van de EU-lidstaten herinnerde de Europese Commissie ons land er gisteren nog eens aan dat het nog steeds ontbreekt aan maatregelen om het begrotingstekort volgend jaar onder de 3 procent - de regering mikt op 2,8 procent - te brengen. De Commissie herhaalde ook dat aangezien de belastingsdruk in ons land al zeer hoog is de ingrepen voornamelijk gebaseerd moeten zijn op besparingen.

Concreet moet de regering voor volgend jaar op zoek naar 7 tot 8 miljard. Premier Leterme liet al weten dat dit voor een groot deel pijnloos kan gebeuren. Onder meer door de groeinorm in de sociale zekerheid te beperken, een bijsturing van de notionele intrestaftrek en een bevriezing van de budgetten voor ontwikkelingssamenwerking.

Begrotingsminister Vanhengel heeft het echter moeilijk met de term 'pijnloos'. "Iedereen weet dat we moeten besparen. Er zullen sowieso een aantal maatregelen nodig zijn om de overheidsfinanciën te saneren en dat heeft altijd invloed op het comfort van de gewone man", zegt hij. Zolang er nog een sprankeltje hoop is dat de begrotingsopmaak naar de tafel van Di Rupo verschuift, houdt iedereen de lippen op mekaar over hoe de besparingen eruit moeten zien, maar Vanhengel ontkent niet dat er aan de dienstencheques zal worden geraakt. "Het is duidelijk dat je de kosten van het systeem op een bepaald moment in bedwang moet houden." Of dat is door te raken aan de fiscale aftrek, de kostprijs of het aantal cheques dat gebruikt kan worden, of een combinatie van die drie factoren laat de minister in het midden.