Direct naar artikelinhoud

Levi Leipheimer: 'Belgische ploegarts Geert Leinders hielp renners van Rabobank aan doping'

De Belgische ploegarts Geert Leinders speelde een leidende rol in het dopinggebruik van het wieler- team Rabobank. Dat heeft ex-Rabobank-renner Levi Leipheimer verklaard tegen de VS-antidopingorganisatie Usada.

De Belg Geert Leinders was vanaf de oprichting van de Raboploeg in 1996 zowel de ploegarts als de vertrouwenspersoon van de renners. Volgens Levi Leipheimer, in dienst bij Rabo van 2002 tot en met 2004, was Leinders ook de architect van het dopingprogramma van de ploeg. "Ik werd bij het gebruik geholpen door Rabobank-teamdokter Geert Leinders", zo beweert Leipheimer. De renner zou bij Leinders ook epo hebben gekocht.

Leipheimer legde de verklaringen af tegenover de Amerikaanse antidopingorganisatie Usada, in het kader van het dossier tegen Lance Armstrong. De Nederlandse krant NRC Handelsblad kon de originele, dat wil zeggen ongecensureerde, getuigenverklaring van Leipheimer inkijken. De krant zegt ook nog te beschikken over een anonieme bron die het verhaal van Leipheimer bevestigt.

Vervelende bijkomstigheid: Geert Leinders was tot voor kort nog ploegarts bij Team Sky, de ploeg van Bradley Wiggins en Chris Froome. Aan de samenwerking kwam begin oktober een eind, mogelijk vanwege geruchten over de rol die Leinders bij Rabobank had gespeeld.

In een reactie op de verklaring van Leipheimer ontkent Geert Leinders in NRC alle beschuldigingen. "Ik heb als ploegdokter nooit gebruik gemaakt van producten of methodes die op de dopinglijst staan", zegt hij. Dat er bij Rabobank allerlei onoorbaars gebeurde, ontkent Leinders niet. Hij ontkent echter alle verantwoordelijkheid omdat hij naar eigen zeggen moest werken in een omgeving waarin hij niet alles zelf in de hand had.

Naast Leinders brengt NRC ook een aantal toprenners in opspraak. Zo blijkt uit onderzoek van de krant dat verschillende Raborenners, al dan niet op aanraden van Leinders, klant waren van de veroordeelde Oostenrijkse dopinghandelaar Stefan Matschiner.

Humanplasma

Matschiner was een spilfiguur in het Humanplasma-bloeddopingschandaal. Geruchten als zouden ook Rabobank-renners bij dat schandaal betrokken zijn, bestonden al langer, maar worden door NRC ook hard gemaakt. Behalve de namen van Thomas Dekker, Denis Mensjov en Michael Rasmussen valt in het artikel ook die van ex-renner Michael Boogerd. Vast staat dat Boogerd Matschiner kende. De ex-renner geeft ook voor het eerst toe dat hij met Matschiner heeft samengewerkt. "Ik heb wel eens iets aan Stefan Matschiner betaald", zegt Boogerd aan NRC, "maar dat was niet voor doping, maar voor vitamines."

In een gesprek met de NOS verklaarde Boogerd gisteren dat hij voorlopig niet over zijn eigen betrokkenheid wil spreken. Tegelijk gaf hij aan dat het definitieve verhaal over Boogerd, Rabobank en doping nog niet is geschreven. "Als ik hier als enige ga zeggen wat ik allemaal weet", zei Boogerd, "dan ben ik straks de kop van Jut."

Over de rol van Leinders was Boogerd wel duidelijk: "Iedereen die bij de Raboploeg heeft gereden weet dat Leinders geen dopingdokter was. Ik zou willen dat anderen dat ook eens zouden zeggen."