Direct naar artikelinhoud

'Procureur-generaal moet zijn excuses aanbieden'

Een fraudebestrijdster vraagt excuses van de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois omdat die huiszoekingen liet uitvoeren bij haar thuis in het kader van onderzoek in de diamantsector.

Bij de start van het gerechtelijk jaar was de Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois nog vol lof over de financiële sectie van het parket: "De Belgische staat heeft door toedoen van de Ecofinsectie de jongste vijf jaar meer dan 300 miljoen euro kunnen incasseren."

"Ik ben verbijsterd", zegt Gerda Vervecken, die aan de basis lag van twee dossiers die samen goed waren voor zo'n 182 miljoen euro en bij wie het parket-generaal vorige week net als bij substituut Peter Van Calster een huiszoeking uitvoerde. "In zijn mercuriale beklaagde de procureur-generaal zich er ook nog eens over dat er 'maar' twee ambtenaren van de fiscus werden gedetacheerd naar het parket. En wat doet hij? Huiszoeking! Men maakt criminelen van ons."

In het Antwerpse justitiepaleis hangt sinds vorige week een oorlogssfeer. Nadat Van Calster vorig jaar in het bezit kwam van een cd-rom met gegevens over geheime rekeningen bij de bank HSBC, waarop Antwerpse diamantairs voor zo'n 1,28 miljard dollar zwart geld zouden hebben geparkeerd, opende het parket-generaal een onderzoek naar de wijze waarop de gegevens werden weergegeven in pv's. Het parket-generaal vermoedt "valsheid in authentieke en openbare geschriften" en beval een dubbele huiszoeking.

Gerda Vervecken werd negen jaar geleden bij de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) gedetacheerd en werkt op het Antwerpse parket samen met diamantmagistraat Van Calster. "Alleen bij criminelen worden huiszoekingen uitgevoerd", zei Vervecken gisteren in een interview met De Tijd. "Hoe kan ik dit anders zien dan intimidatie?" Vervecken hoorde na het interview nog niets van het parket-generaa. "Ik besef goed dat dit misschien de eerste en laatste keer is dat ik in de openbaarheid kom. Maar wat moet ik doen? Men maakt je dood, en je moet dat zomaar laten gebeuren? Ik vraag dat de procureur-generaal op zeer korte termijn hardop zegt dat wij geen criminelen zijn. Als hij niet snel 'sorry, ik heb mij vergist' zegt, is de ramp niet te overzien. Dan zal na ons niemand op het Antwerpse parket nog aan fraudebestrijding willen doen. Wij willen het zo snel mogelijk weten: gaan wij verder met het bestrijden van fraude of doeken we alles op?"

Minder dan een week al nadat het parket de cd-rom in handen kreeg, werd de procureur-generaal benaderd door de advocaten van de Antwerp World Diamond Centre (AWDC) met het oog op een schikking. Twee van de advocaten die namens de diamantsector mee aan tafel zaten, waren Axel Haelterman en Thierry Afschrift. In 2009 nog traden zij op als leden van een expertengroep die staatssecretaris voor Fraudebestrijding Bernard Clerfayt (FDF) moest adviseren over de aanpak van fiscale fraude.

"Ik lees nu de hele tijd dat er in het Antwerpse justitiepaleis een strijd woedt onder personen", zegt Vervecken. "Maar dit gaat om geld en om lobbyisten. Hoe wisten de diamantairs al na een week van die cd-rom af? Hoe kan men tot een schikking komen als het parket nog niet eens de kans heeft gekregen om die cd-roms te onderzoeken en om te zien over hoeveel geld het gaat? Dit is vroegboekkorting. Ik kan enkel zien wat ik zie: we stoten op een grote zaak en de procureur-generaal zegt: 'We leggen alles stil.' Wij worden gewoon gemarginaliseerd."

Fraudebestrijdster Gerda Vervecken: