Direct naar artikelinhoud

Uitlevering 'El Chapo' nog niet voor meteen

Mexico heeft de procedure opgestart om drugsbaas Joaquin 'El Chapo' Guzmán uit te leveren aan de VS. De drugsbaron werd vrijdag opgepakt na een vlucht van zes maanden.

Guzmán ontsnapte in juli voor de tweede keer uit een zwaarbewaakte gevangenis. De Amerikanen hebben twee arrestatiebevelen uitgevaardigd. Daarin wordt 'El Chapo' onder meer verdacht van moord, drugshandel, witwassen en het leiden van een criminele organisatie. Hij kan bij de Mexicaanse rechtbank in beroep gaan tegen de uitlevering.

Er zal nog een lang proces aan de uitlevering voorafgaan, vermoedt Manuel Merino, het hoofd van Mexico's uitleveringsbureau. In een interview met de Mexicaanse Radio Formula stelt hij dat het "een jaar of langer" gaat duren voordat Guzmán naar de VS kan worden gestuurd. Hij haalt ook voorbeelden aan van eerdere uitleveringszaken die vier tot zes jaar aansleepten.

De verdediging van 'El Chapo' krijgt drie dagen de tijd om argumenten tegen de uitlevering te verzamelen en twintig dagen om extra bewijs te verzamelen.

Guzmáns advocaat Juan Pablo Badillo heeft laten weten al zes bezwaarstukken te hebben ingediend tegen de uitlevering. "Ons land moet haar nationale soevereiniteit respecteren; de soevereiniteit van haar instituties om het recht uit te oefenen", stelt Badillo.

De uitlevering aan de Verenigde Staten is omstreden. Toen in 2014 het verzoek kwam om de crimineel naar de noorderbuur te sturen, liet procureur-generaal Jesus Murillo Karam weten dat de uitlevering pas kon plaatsvinden als hij zijn straf in Mexico heeft uitgezeten, over "300 of 400 jaar".