Direct naar artikelinhoud

Diep in de grond

Jeugd. Twee jongens en een hond zijn op zoek naar iets heel bijzonders en graven een gat. Almaar dieper de aarde in. Maar de zo begeerde schat, die blijft buiten handbereik. Behalve voor de hond. En dan gebeurt er alsnog iets heel bijzonders...

Alles aan dit boekje klopt, en je voelt dat dat enkel kon dankzij een vruchtbare dialoog tussen schrijver en tekenaar. Want dit verhaal wordt net zo goed visueel verteld, de taal houdt op de juiste momenten haar mond.

De meermaals bekroonde illustrator Jon Klassen levert andermaal puik werk af. Hoe hij de diamanten die in de grond verborgen zitten almaar in volume laat toenemen, en toch telkens ontsnappen aan de graafwoede van de twee vrienden. Hoe hij speelt met de gezichtsuitdrukkingen van de hond, die mee de grond in duikt, én van de kat, die eigengereid op het bordes van het huis blijft zitten. Hoe hij de kleine appelboom van het begin van het verhaal verandert in een perenboom aan het eind. Subtiele of cruciale picturale ingrepen die niet alleen op de lachspieren werken, maar ook en vooral zorgen voor een spannende gelaagdheid.

Barnett en Klassen hebben een sober maar straf prentenboek gemaakt, dat tegelijk entertaint, aan het denken zet én - net als de donkere aarde - zijn geheim nooit helemaal prijsgeeft.