Direct naar artikelinhoud

N-VA verzet zich tegen Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap

N-VA zit op ramkoers met de Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap. Via moties probeert ze Vlaamse gemeenten in de Brusselse rand ertoe aan te zetten niet deel te nemen aan dit overlegorgaan.

De Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap (BHG) kwam tot stand door de zesde staatshervorming en moet de samenwerking tussen Brussel en haar hinterland versterken. Alle gemeenten uit de oude provincie Brabant worden automatisch lid van dit vehikel. In juli vorig jaar keurde het federale parlement de oprichting ervan goed, samen met de splitsing van B-H-V. Momenteel heeft dit orgaan enkel bevoegdheden op het vlak van mobiliteit en kan het overleg plegen over de op- en afritten van de Brusselse ring. N-VA beschouwt de Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap echter als een slinkse manier van de Franstaligen om Brussel uit te breiden en de rand verder te verfransen.

Daarom gaat ze nu moties indienen in de gemeenteraden van Vlaams-Brabant tegen de deelname aan deze Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap. Eind vorig jaar maakte Overijse al bekend dat het bij het Grondwettelijk Hof een procedure start om de oprichting van deze 'metropolitane gemeenschap' te vernietigen. "Waarom moeten gemeentes van Beersel over Londerzeel tot Diest en Tienen gedwongen worden om er deel van uit te maken?", klaagde Ben Weyts, N-VA-ondervoorzitter, op de nieuwjaarsreceptie in zijn woonplaats Beersel. "Geen Vlaming die hierom vraagt. Gedwongen samenwerking is een contradictio in terminis."

Staatssecretaris Servais Verherstraeten (CD&V) diende Weyts al snel van antwoord. "Een overlegorgaan zoals de Brusselse Hoofdstedelijke Gemeenschap stond ook in de nota van koninklijk verduidelijker Bart De Wever", verklaart hij. "Dit overlegorgaan ging zelfs nog verder." CD&V voegt er ook nog aan toe dat de gemeenten die tot de BHG behoren helemaal niet verplicht zijn aanwezig te zijn op het overleg. "Deze nieuwe structuur kan ook geenzins haar beslissingen opleggen aan andere organen", zegt CD&V-voorzitter Wouter Beke. "Het herhalen van deze kritiek is niet meer dan een achterhoedegevecht. Zeker wanneer we vaststellen dat op 14 oktober de eerste gevolgen van de splitsing van B-HV duidelijk werden: de Franstalige lijsten in de Vlaamse rand kregen 10 procent minder stemmen dan in 2006."